Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]

Beleggingsplan GroenLinks
stuit op hevige weerstand

door RAHANY GRAMBERG - AMSTERDAM, vrijdag

Het plan van GroenLinks om een beleggingsfonds op te richten is sceptisch ontvangen door beleggers-belangenverenigingen. "Het duidt op frustratie dat GroenLinks niet op andere wijze haar doel kan bereiken," zegt P. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Het GroenLinks beleggingsfonds geeft partijleden de mogelijkheid toegang te krijgen tot aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven. "In april, mei volgend jaar moeten de eerste bijeenkomsten worden bezocht, misschien zelfs wat eerder", zegt initiatiefnemer K. Vendrik. Het is de bedoeling dat GroenLinksers tijdens deze vergaderingen de top van het bedrijf met kritische vragen confronteren, zoals in de Tweede Kamer.

 

"De Eerste en Tweede Kamer bieden al genoeg mogelijkheden om veranderingen door te voeren," reageert De Vries. "Aandeelhoudersvergaderingen zijn vergaderingen voor aandeelhouders. Ik kan me niet voorstellen dat GroenLinks zich als aandeelhouder zal gaan opstellen. Het gaat de partij namelijk niet om het aandeelhouderschap, maar om het bereiken van haar politieke doeleinden."

Ruilen
Wat de VEB de laatste jaren beetje bij beetje wist te bereiken, dat aandeelhoudersvergaderingen steeds serieuzer worden genomen, is met de komst van een politieke partij als aandeelhouder voorgoed verleden tijd, vreest De Vries. Als GroenLinks zo graag bedrijven wil benaderen, kan dat ook rechtstreeks, meent hij. Hij voegt echter toe: "Als Rosenmöller het voorstel doet voor een ruil dat wij zetels in de Kamer kunnen krijgen, verander ik misschien van gedachten."

Ook de directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), P. Sprengers, is van mening dat politiek en beleggen strikt gescheiden moeten blijven. "Het initiatief van GroenLinks is niet echt nieuw, Greenpeace en Milieudefensie zijn bijvoorbeeld als jaren actief op aandeelhoudersvergaderingen." Sinds 1995 is de VBDO zelf actief op dat gebied en brengt regelmatig zaken aan de orde als de risico's die bedrijven lopen met het gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen en bijvoorbeeld milieu- en sociale verslaglegging. "Het is goed dat daar uit de politiek belangstelling voor is, maar dat GroenLinks zelf een beleggingsfonds op wil richten, hoeft voor mij niet. Daar heb je ons en de actiegroepen voor."

Werkgeversvereniging VNO-NCW reageert voorzichtiger op het plan van GroenLinks. "We willen wel waarschuwen dat het een slechte zaak wordt als single issues de vergadering gaan domineren, daar is zo'n bijeenkomst niet voor bedoeld."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.