Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Belastingdienst]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Euronet]

Brits Energis koopt
noodlijdend Enertel

Van een onzer verslaggevers -AMSTERDAM, vrijdag

Enertel is verkocht aan het Britse Energis. De vorige eigenaar, het Amerikaanse Worldport, is in financiële problemen geraakt, juist door de financiering van de overname van Enertel. Energis betaalt £352 (ƒ1.211) miljoen voor het kabelbedrijf, inclusief ƒ65 miljoen aan schulden.

"Door de overname van Enertel vergroten wij onze aanwezigheid in Europa aanzienlijk", stelde Energis-topman Mike Grabiner gisteren. "We worden daardoor in één klap de grootste alternatieve telecomaanbieder van Nederland, een van de meest dynamische markten en bovendien een belangrijk Europees telecom knooppunt."

Worldport kocht Enertel in juni 1998. Ter financiering leende het concern ƒ240 miljoen van een bankenconsortium onder leiding van Deutsche Bank. Het bedrijf bleek echter niet in staat het overbruggingskrediet af te lossen. Men slaagde er niet in op de kapitaalmarkt geld aan te trekken waarmee het krediet had moeten worden afgelost.

Enertel boekte in de eerste helft van dit jaar een omzet van ƒ60 miljoen. Onder de streep resteerde een verlies van ƒ8 miljoen. Moederbedrijf Worldport boekte een verlies van ƒ120 miljoen. In de afgelopen negen maanden liep de omzet op naar ruim ƒ96 miljoen. In 1998 boekte Enertel een omzet van ruim ƒ58 miljoen.

1200 km kabel
Enertel is in 1996 opgericht door tien energie- en kabelexploitanten. De onderneming heeft in een groot aantal Nederlandse steden een kabelnetwerk liggen, in totaal ruim 1200 kilometer. Belangrijke klanten zijn CMG, IBM, Getronics en Arthur Anderson. Verder doen enkele internet service providers (ISP's) zaken met Enertel, zoals Bart, Koware en Home Networks. Er werken ongeveer 160 mensen.

In april van dit jaar maakte Enertel bekend van de overheid de opdracht te hebben gekregen tot het bouwen van het onderwijsnet 'Kenisnet'. Tussen oktober '98 en maart dit jaar liep een testfase. Kennisnet moet alle 11.000 Nederlandse scholen aan elkaar gaan koppelen.

Energis noemt zichzelf de leidende Britse telecomaanbieder. De onderneming richt zich uitsluitend op de zakelijke markt. Het gebruikt daartoe een zogenaamd SDH-glasvezel-netwerk, waarmee hoge snelheden kunnen worden gehaald. In Engeland heeft Energis inmiddels 6.500 kilometer glasvezel in de grond gestopt.

In augustus van dit jaar kocht Energis Unisource Carrier Service (UCS) van het samenwerkingsverband van de telecomreuzen KPN, Telia (Zweden) en Swiss Telecom. Het zwaar verliesgevende project werd toen opgedoekt. Energis legde ƒ200 miljoen neer voor de onderneming. UCS biedt aansluitmogelijkheden door heel Europa via een knooppunt van 11 landen, die door een kabelnet van 12.000 kilometer zijn verbonden.

Energis gaat de overname financieren met een bankkrediet en gaat later dit jaar een aandelenemissie plegen. Er zullen 14,7 miljoen (5% van het huidige aandelenkapitaal) worden uitgegeven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.