Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[BOL]
[Autosite]

Klappen voor Numico

  AMSTERDAM, vrijdag

Numico was gisteren de gebeten hond op de Amsterdamse effectenbeurs. Terwijl een meerderheid van de fondsen aan het Damrak zich leek op te maken voor een heuse herfstrally, viel het voedingsconcern ten prooi aan problemen bij een partner van het onlangs overgenomen general Nutrition Companies (GNC). Uiteindelijk sloot Numico op EUR37,67, een verlies van EUR2,70 ofwel bijna 7%.

De oorzaak voor deze koersval is te vinden bij Rite Aid, een drogisterijketen waarmee Numico-dochter GNC grootse plannen had. Begin dit jaar werd een samenwerking aangekondigd, waarbij GNC in drie jaar tijd tussen de 1500 en 2000 vestigingen in Rite Aid zou openen. Daarnaast werd onder de naam 'pharmassure' de ontwikkeling van een gezamenlijke lijn vitaminen en voeding in het vooruitzicht gesteld.

De winkelketen leed over het tweede kwartaal van 1999 weliswaar een verlies van $67,9 miljoen (bij een omzet van $3,5 miljard), maar de inmiddels afgetreden bestuursvoorzitter M. Grass liet 11 oktober weten dat de verkopen verder zouden stijgen en dat de balans sterk zou verbeteren.

Gisteren deed Rite Aid zelf de bom ontploffen door te stellen dat op deze laatste uitspraken van Grass niet moet worden vertrouwd. De kredietwaardigheidsstatus van de 'drugstores' is inmiddels gelijk aan die van junkbonds. Mocht Rite Aid omvallen, dan betekent dat een forse streep door de verkoopambities van GNC. Bovendien komt dan een grote pluk aandelen van Drugstore.com op de markt, waarin Rite Aid een belang van 25,3% heeft. Een lagere koers is nadelig voor GNC, dat 8% van de Drugstore.com-stukken in handen heeft.

Een beurshandelaar maande gisteren tot kalmte: "Deze koersval is zwaar overdreven. De winkels van Rite Aid zijn vrij gezond, en zullen zeker worden voortgezet. De financiële impact op Numico is dit jaar hoogstwaarschijnlijk nul, en volgend jaar beperkt."

Riante winst AEX
Numico was gisteren de grootste daler onder de hoofdfondsen. De toonaangevende AEX-index sloot op 594,80, een riante winst van 7,62 punten. Daarmee is de graadmeter een steenworp verwijderd van het all time high van omgerekend 597 punten, dat werd behaald op 20 juli 1998. Als de 600 punten-grens wordt doorbroken is de kans op een "duurzame opwaartse beweging" groter dan 80%, meent technisch analist Royce Tostrams.

TNT Post Groep presteerde het beste met een koersstijging van bijna 6% tot EUR25,60 het beste. Het bedrijf profiteerde optimaal van de even grote als succesvolle beursgang van 'pakjesbezorger' UPS in New York. Ook Baan deed het evenals eergisteren goed met een winst van 72 eurocent op EUR13,51. De financiële man James Mooney zei deze week dat het bedrijf ernaar streeft in 2000 weer winst te maken.

Andere hoogvliegers waren ASML (plus EUR3,45 op EUR78,35), dat hier en daar door banken hoger op het verlanglijstje werd gezet, Philips (EUR6,20 hoger op EUR115,50) en KPN. Dat laatste fonds is voor de zoveelste maal het stralend middelpunt van overnamegeruchten. Ditmaal zou het Duitse Mannesmann azen op het Nederlandse telecomconcern. Overigens wordt Mannesmann zelf belaagd door Vodafone Airtouch.

KPNQwest, het samenwerkingsverband van KPN en Qwest dat afgelopen dinsdag naar de beurs ging, zette gisteren zijn ronduit spectaculaire opmars voort. Het fonds won bijna 18% op EUR34,50. De introductie was vijftien keer overtekend, met als resultaat dat de koers ten opzichte van de introductiekoers van EUR20 al met ruim 70% is gestegen. "Dat hebben we de laatste maanden wel anders gezien met beursintroducties", stelde een handelaar. "De telecomsector is zeer gewild."

Dat gold niet voor Versatel, dat gisteren bijna 10% terug moest naar EUR16,30. Deze dip ten spijt blijft de recente opmars van het telecomfonds opmerkelijk: op 1 oktober stond nog een laagste notering van EUR9,90 op het koersenbord.

Big Brother
Ook elders bij de niet-hoofdfondsen waren wilde koersontwikkelingen te zien zij het in positieve zin. De Midkapfondsen Endemol en en Getronics boekten winsten van respectievelijk bijna 12% en ruim 8%. Het eerstgenoemde bedrijf profiteerde nog steeds van het 'big brother-effect', het tweede van het samenwerkingsverband met het Finse Nokia op het gebied van internet via de gsm-telefoon. "Internet, dat voedt de fantasie", zo stelde een handelaar nuchter vast. Bij de lokale fondsen schoot CMG ruim 9% omhoog, na berichten dat het bedrijf op de nominatie staat voor een plekje in de Midkap.

Aegon was gisteren een van de weinige bedrijven die met cijfers naar buiten kwam. Aangezien de kwartaalresultaten strookten met de verwachting reageerden beleggers lauw. De verzekeraar moest EUR1,30 terug naar EUR86,35. ABN Amro (plus 0,70 op EUR24,62) kreeg als enige van de vier grote financiële beursfondsen geen verlies voor de kiezen. Vandaag is een belangrijke dag voor de bank: de opvolger van topman Jan Kalff zal worden bekendgemaakt. Eerder deze week dook de naam van Onno Ruding vice-president van de Amerikaanse gigant Citicorp en ex-minister van Financiën op. Een woordvoerder drukte de speculaties onmiddellijk de kop in: de bestuursvoorzitter wordt 'eigen kweek'.

Marijn Jongsma






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.