Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[BOL]

PvdA: deeltijdbaners
minder zwaar belasten

De verstrekkende belastingplannen van minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend hebben sinds de presentatie in september veel stof doen opwaaien in de samenleving en belastingwereld. De politiek zweeg tot dusverre en stortte zich op een grondige analyse van de plannen. Deze week kwamen de grote fracties in de Tweede Kamer met hun eerste uitvoerige reacties en wensen voor aanpassing en verbetering van het plan. Vandaag bijt de PvdA het spits af in deze serie.

door RONALD VEERMAN - DEN HAAG, vrijdag

"Het plan van Zalm en Vermeend komt geen moment te laat", zo stelt PvdA-Kamerlid Wouter Bos. "Het huidige stelsel is verouderd. Arbeid is te duur en het wordt voor steeds meer mensen wel erg makkelijk om geen of veel te weinig belasting te betalen."

De nieuwe belastingvoorstellen van de bewindslieden komen volgens de PvdA-er goed in de buurt van de wensen van zijn partij. "Het is sterk en sociaal, dus precies wat wij willen. Zo is het straks veel beter mogelijk inkomenspolitiek te voeren voor mensen met een laag inkomen en werken gaat duidelijk lonen", aldus de sociaal-democraat. "Daarnaast gaan vermogenden belasting betalen en zit er een flink stuk vergroening in de plannen."

Volgens Bos zijn voor zijn partij op een aantal punten echter nog duidelijke verbeteringen mogelijk. "Mensen met een kleine baan en een laag uurloon, en dat zijn vooral veel vrouwen, profiteren niet of nauwelijks van het nieuwe systeem. Dat moet beter kunnen."

Ook de gevolgen voor de circa 70.000 alpha-hulpen zijn voor de sociaal-democraten onder de maat. "Aan de ene kant vervalt het voordeel van de invorderingsvrijstelling (een belastingvrijstelling voor kleine inkomens - red.), maar daar staat vervolgens niets tegenover, bijvoorbeeld in de vorm van een sociale zekerheids- of rechtspositie. Dat kan niet", aldus Bos.

Middeninkomens verbeteren
Zoals eerder al bleek, wil Bos (foto) evenals de rest van de Kamer de positie van de middeninkomens verbeteren. "Het gaat mij daarbij vooral om de groep aow-ers met 40.000 aanvullend pensioen en alleenverdieners met een inkomen van circa 70.000 gulden."

Volgens de sociaal-democraat moet het mogelijk zijn om mensen met hoge inkomens iets in te laten leveren ten gunste van deze groep. "Ik vind het in ieder geval moeilijk uit te leggen dat in het nu voorliggende plan mensen met inkomens van 150.000 of 200.000 gulden er meer op vooruit gaan dan mensen met een middeninkomen", aldus de PvdA-er, die wel wat ziet in het iets verhogen van het voorgestelde toptarief van 52%, ten gunste van de achterblijvende middeninkomens.

Een andere belangrijke aanpassing die Bos aan Zalm en Vermeend voorstelt is een fluctuerende vermogensrendementsheffing. "Het nu voorgestelde fictieve rendement van 4% is nooit goed toegelicht en bovendien is het vreemd dat dit niet zou kunnen fluctueren", aldus de PvdA-er.

Bos stelt daarom voor een mandje met verschillende vermogensvormen, ofwel een soort 'Vermeend-index', samen te stellen waaruit vervolgens kan worden afgeleid wat het werkelijke voortschrijdende gemiddelde rendement over een aantal jaren is geweest.

"Je moet dat voortschrijdend rendement dan natuurlijk schonen voor zaken als inflatie, financieringskosten en wellicht een risicopremie", aldus Bos, die verwacht dat beleggers zo precies kunnen zien of het fictieve rendement aangepast gaat worden. "Dat zou je dan bijvoorbeeld eens in de twee à vier jaar kunnen doen."

Aanpassingen lijfrente
De nieuwe voorstellen rond de pensioenen en de lijfrente zijn een ander punt waar de PvdA graag aanpassingen van het kabinet wenst. Eerder deze week pleitte de partij ervoor de Belastingdienst voor iedereen te laten vaststellen of iemand een pensioentekort heeft, waardoor de kabinetsplannen voor de burger minder ingewikkeld worden. "Het kabinet moet hier gewoon nog erg veel uitleggen en toelichten."

Ook is Bos niet blij met de strengere regels rond kapitaalverzekeringen, waardoor mensen met lopende polissen de dupe kunnen worden. "Mensen met een koopwoning krijgen de mogelijkheid de polis te koppelen aan hun eigen woning, maar hoe zit het dan met de mensen met een huurhuis?", zo vraagt Bos zich af. "We zullen het kabinet dan ook vragen hier een oplossing voor te vinden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.