Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[BOL]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[Autosite]

Aegon stelt strategische
beslissingen nog even uit

  Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

Verzekeraar Aegon stelt een tweetal strategische beslissingen nog maar even uit. Het besluit over wat te doen met de niet-kernactiviteiten van Transamerica zal nog wel even op zich laten wachten. Ook is nog niets definitief over afstoot of inkrimping van de verlieslatende Spaanse schadeverzekeringsactiviteiten, zo bleek tijdens een toelichting op de derdekwartaalcijfers van Aegon in Den Haag.

Bij de overname van Transamerica in februari van dit jaar kreeg Aegon een bedrijf in handen dat zich niet bezighoudt met leven- en pensioenproducten alleen. Ruim eenderde van de omzet genereert de onderneming uit bedrijfsfinanciering, leasing en hypotheken.

Bestuursvoorzitter Kees Storm van Aegon betitelde die activiteiten meteen als non core business. Afspraken over het afstoten van de betrokken bedrijfsonderdelen (TA Financial Corp en Real Estate Services, red) zouden echter nog niet gemaakt zijn, aldus Storm destijds.

Gistermiddag in Den Haag luidde het dat "nog steeds geen strategische beslissing is genomen" over wat er nu met de activiteiten van Transamerica moet gebeuren. "En dat zal ook nog wel even duren", zo voegde Storm er aan toe.

Goed renderend
Haast is er ook eigenlijk niet. De betreffende activiteiten zijn goed renderend. Zo werd over de eerste negen maanden van dit jaar met TA Financial een nettowinst geboekt van $103 miljoen (ƒ218 miljoen) en met Real Estate Services $33 miljoen (ƒ70 miljoen). En dat maakt snel ingrijpen overbodig.

Anders is dat met de schadeverzekeringsactiviteiten in Spanje. Door een sterke toename van letselclaims en een daling van de autopremies (met 28 procent) werd hier van januari tot en met september van dit jaar EUR49 miljoen (ƒ108 miljoen) verloren. Om de reserves te versterken werd daarnaast een voorziening getroffen van nog eens EUR53 miljoen (ƒ117 miljoen).

Aegon verkoopt in Spanje naast schadeverzekeringen ook levensverzekeringen. Doordat die levensverzekeringen in veel gevallen verkocht worden door dezelfde agenten als de schadeverzekeringen, zit Aegon in een wat lastig parket. Pas als de levenactiviteiten voldoende schaalgroote hebben bereikt, en Storm denkt dat dat volgend jaar al het geval kan zijn, zal Aegon een beslissing nemen over wat er met Schade moet gebeuren.

Daarop vooruitlopen wilde Storm gisteren niet. Wel wilde hij kwijt dat in Spanje volgend jaar weer zwarte cijfers worden geschreven. "Het zou mij verbazen als we break even draaien. Ik ga ervan uit dat we volgend jaar een winst laten zien."

Het was de eerste keer dat Aegon ter gelegenheid van de derdekwartaalresultaten een persconferentie gaf. Maar dat betekende niet dat de Haagse verzekeraar ook alle vragen wilde beantwoorden. Welke producten Aegon bijvoorbeeld wil gaan verkopen via de supermarkten van Albert Heijn wilde Storm niet zeggen. "We zijn daarover met Albert Heijn in gesprek. Niet met u."

De cijfers zelf waren iets beter dan analisten hadden verwacht. Over de eerste negen maanden werd een nettowinst geboekt van EUR903 miljoen (ƒ1990 miljoen), 22 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 17 procent, tot EUR13.056 miljoen (ƒ28.772 miljoen).

Autonoom bedroeg de omzetgroei 7 procent en de toename van de winst 14 procent. De overige groei kwam voor rekening van Transamerica, dat twee van de negen maanden in de cijfers meetelde. Aegon handhaafde de eerder uitgesproken winstverwachting voor heel 1999: een toename van de nettowinst met 22 a 25 procent en een groei van de winst per aandeel met 15 a 18 procent (in euro's).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.