Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

     
      [Autosite]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[BOL]

VN-Tribunaal geeft
Tadic 25 jaar cel

  door Joost Ruempol - DEN HAAG, vrijdag

De Bosnische Serviër Dusko Tadic is gisteren door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot 25 jaar wegens misdaden tegen de menselijkheid. De 43-jarige Tadic was in 1997 al veroordeeld tot 20 jaar.

Met zijn ogen neergeslagen hoorde Tadic de uitspraak aan. Hij werd schuldig bevonden aan negen van de 34 aanklachten die tegen de voormalige cafébaas en sportschooleigenaar waren ingebracht en door de Kamer van Beroep zijn behandeld.

De vermoeid ogende Tadic zal volgens zijn advocaat tegen de uitspraak in beroep gaan. Advocaat John Livingston zei na de zitting dat hij Tadic "nog nooit zo nabij tranen had gezien."

Voor de zwaarste van de aanklachten, de moord op vijf moslims uit het dorpje Jaskici in de regio Prijedor in 1992, kreeg hij 25 jaar. Bij het eerdere vonnis 2,5 jaar geleden was hij nog vrijgesproken op dit punt. Hij kreeg toen 20 jaar wegens de moord op twee moslimagenten in Kozarac.

Marteling gevangenen
In Jaskici was hij samen met andere gewapende Serviërs in juni 1992 van huis tot huis gegaan om de bewoners eruit te jagen. De vijf moslims werden voor hun huis doodgeschoten. Ook is Tadic verantwoordelijk geweest voor de marteling van gevangenen in het beruchte concentratiekamp Omerska.

Tadic was in 1994 de eerste verdachte die voor het Tribunaal verscheen, een jaar nadat het VN-hof in werking was getreden. De vijf jaar, die hij in voorarrest zat, wordt van zijn straf afgetrokken. De Amerikaanse rechtbankpresidente Gabrielle Kirk McDonald zei dat met de strafbepaling rekening was gehouden dat Tadic de afgelopen 18 maanden een "modelgevangene" was geweest.

Het proces van Tadic kende verschillende problemen. Zo werd de belangrijkste getuige tegen hem als een leugenaar ontmaskerd. De getuige, Dragan Opacic, was in opdracht van het moslimbewind in Sarajevo door de militaire politie opgeleid om valse verklaringen af te leggen.

De rechtszaak werd in 1995 tijdelijk stilgelegd omdat het Tribunaal door gebrek aan financiële middelen in de problemen kwam. Nederland is tegenwoordig een van de grootste geldschieters van het Tribunaal.

Op dit moment worden 32 verdachten in de Scheveningse gevangenis vastgehouden en zijn meer dan 30 mensen aangeklaagd, onder wie de 'grote vissen' Ratko Mladic, Radovan Karadzic en de Joegoslavische president Slobodan Milosevic.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.