Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]

VS-rechter laat Raoul gaan

Van onze correspondenten - NEW YORK/GENÈVE, vrijdag

De 11-jarige Raoul Wüthrich, die eind augustus in de VS werd gearresteerd op verdenking van incest met zijn 5-jarige zusje, maakt zich op voor een hereniging met zijn ouders in Zwitserland.

Raoul, die zes weken in de jeugdgevangenis in voorarrest heeft gezeten en vier weken in een opvanggezin, is op vrije voeten gesteld nadat een rechter in de staat Colorado oordeelde dat zijn recht op een spoedig proces was geschonden. De rechter verklaarde het openbaar ministerie niet ontvankelijk wegens overschrijding van een redelijke termijn voor vervolging.

De jongen, die zowel de Zwitserse als de Amerikaanse nationaliteit bezit, zal nu volgens zijn advocaten zo snel mogelijk naar zijn moeder en stiefvader in Ems in kanton Graubünden afreizen. Het echtpaar was kort na Raouls arrestatie uit de VS gevlucht samen met hun twee dochters.

Zwaar beledigd
Raoul verklaarde gisteren in de krant Denver Rocky Mountain News witheet te zijn op de Amerikaanse justitie. "Ze hebben mij zwaar beledigd", aldus de jongen, die de incest-aantijgingen voortdurend heeft ontkend. Hij werd gearresteerd nadat een buurvrouw bij de politie had gemeld dat zij over de heg had gezien dat hij z'n zusje onzedelijk had betast in de tuin. Volgens Raoul hielp hij haar slechts bij het doen van een plasje.

De opgeluchte ouders van de 11-jarige Zwitsers-Amerikaanse Raoul Wüthrich, die in de VS was beschuldigd van incest met zijn 5-jarige zusje. FOTO: AP

De affaire leidde tot een golf van verontwaardiging in Zwitserland, waar boulevardbladen een felle campagne voerden voor vrijlating van Raoul. De acties werden echter op een laag pitje gezet toen uitkwam dat Raouls ouders in de VS bezig waren geweest met het lanceren van een pornografische website op het internet. Ook zou het paar in het bijzijn van de kinderen naar seksfilms hebben gekeken.

De Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Deiss, verklaarde zeer gelukkig te zijn met deze afloop en deed een beroep op de media het kind de rust te gunnen om te herstellen. "Het is niet aan ons het Amerikaanse rechtsbestel te bekritiseren", was alles wat de minister kwijt wilde. Wel gaf hij toe zo zijn vragen te hebben over de gevolgde procedures ten aanzien van Raoul.

Moeder Beverly Wüthrich spuide gisteren in een interview wel kritiek. Vooral op de aanvankelijke Amerikaanse eis tot psychologische behandeling van de jongen. "Raoul, die hyperactief is, heeft wel psychologische begeleiding nodig maar niet vanwege zijn zusje, maar om het trauma als gevolg van deze affaire te verwerken".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.