Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[BOL]
[Compu'Train]
[Eurocard MasterCard]
[CMG]

Remkes wil praten over
minder huurverhoging

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, vrijdag

Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) is bereid te praten over een lagere maximale huurstijging voor volgend jaar dan 4,5 procent. Dat liet de VVD-bewindsman gisteren doorschemeren na afloop van een overleg in de Tweede Kamer.

Remkes kwam gisteren hard in aanvaring met PvdA-Kamerlid Duivesteijn, die eist dat de huren niet harder mogen stijgen dan de inflatie. Corporaties die hoger willen gaan moeten dat van hem verklaren.

De bewindsman rekent echter op steun van VVD, CDA en D66 voor een mogelijk hogere huurstijging. Hij deed een concessie door aan te kondigen dat niet pas in 2002, maar al in 2001 de gemiddelde huurstijging in de pas loopt met de inflatie.

Hij wil daar afspraken over maken met de verhuurders. Voorwaarde is dat de inflatie in 2001 niet onder de twee procent zakt, want in dat geval krijgen de woningcorporaties last van te hoge rentebetalingen. Ze hebben immers te maken met langlopende leningen die tegen hoge rente uitstaat.

Voor het komend jaar verwacht de bewindsman een gemiddelde huurstijging van 2,5 procent. De inflatie volgend jaar zal tussen de 1,75 en 2 procent liggen. Voor de maximale huurstijging gaat hij vooralsnog uit van 4,5 procent, maar onder druk van de Tweede Kamer kan dat lager worden. "Op een paar tienden van procenten zit het debat niet vast", aldus Remkes.

D66 stelt voor om verhuurders die de huren met meer dan de inflatie willen verhogen, daar apart toestemming voor te laten vragen. Het maximum zou op vier procent moeten liggen.

Remkes voelt echter niet veel voor dit idee. "Ik ga niet verhogingen van individuele corporaties goedkeuren. Maar ik vind wel dat verhuurders die boven de 2,5 procent gaan zitten, dat tegenover hun huurders goed moeten motiveren", zei hij.

De bewindsman wil verder dat de corporaties zeker 50.000 woningen per jaar van de hand doen. Bovendien is hij ontevreden over de nieuwbouwplannen van de corporaties.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.