Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[CMG]
[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Compu'Train]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]

Hollandse Meesters
duiken op in New York

Van onze correspondent

NEW YORK, vrijdag

Drie Hollandse Meesters, die 21 jaar geleden waren gestolen uit een museum in San Francisco, zijn onlangs door een onbekende man afgeleverd bij een veilinghuis in New York. Een van de schilderijen, getiteld 'Portret van een Rabbijn', wordt als een authentieke Rembrandt beschouwd. Het doek zou, in goede staat, zo'n veertig miljoen gulden waard zijn.

De kostbare vondst werd gedaan tijdens de kijkdagen van de William Doyle Galleries. De doeken bevonden zich in een doos en bleken gedeeltelijk beschadigd na een mislukte schoonmaak-poging. Het eveneens terugbezorgde meesterwerk 'Rivierscène bij Nacht' van Aert van der Neer werd in drie stukken aangetroffen. In de doos bevond zich ook het schilderij 'Interieur van de Sint Laurens-kerk' van Anthonie de Lorme.

De schilderijen waren op kerstavond 1978 buitgemaakt bij een geruchtmakende inbraak in het M.H. de Young Museum in San Francisco. De daders verschaften zich toegang via een dakraam dat nog niet op het alarm was aangesloten. Via een zeventiende-eeuwse Hollandse kast klommen de dieven weer naar buiten. Ze gingen ook aan de haal met een het doek 'Havengezicht' van Willem van de Velde dat nog steeds spoorloos is. Volgens de museumdirectie zagen de dieven destijds echter een van de duurste meesterwerken over het hoofd: het Rembrandt-schilderij 'Portret van Joris Decaullerii', dat nu zestig miljoen gulden waard is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.