Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Yess]
[Compu'Train]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]

PvdA: Eigenaar
dure villa fors
meer belasten

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, vrijdag

De PvdA wil bezitters van grote villa's die meer dan 1,3 miljoen gulden waard zijn vanaf 2001 fors meer belasting over hun huis laten betalen.

Volgens PvdA-Kamerlid Bos moet in het nieuwe belastingplan van minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend het maximum voor het huurwaardeforfait dat sinds jaren wordt gehanteerd, worden geschrapt.

Het huurwaardeforfait bepaalt dat de meeste huizenbezitters 1,25% van de waarde van hun huis bij hun inkomen moeten optellen. Dit bedrag is echter nooit hoger dan een maximum van 16.800 gulden. Bewoners van huizen duurder dan 1,3 miljoen gulden betalen dus hetzelfde tarief, ongeacht de werkelijke waarde van hun woning.

Bos vindt dit niet terecht en wil het maximum opheffen. Voor iemand met een huis van bijvoorbeeld twee miljoen gulden zou het huurwaardeforfait daardoor op 25.000 gulden uitkomen, oftewel bijna 8000 gulden meer.

"De PvdA is voor handhaving van de aftrek van de hypotheekrente van het eigen huis. Daar tornen wij absoluut niet aan", zo stelt Bos. "Maar wij vinden dan wel dat daar tegenover moet staan dat iemand die alle hypotheekrente mag aftrekken, ook over de volle waarde van zijn huis wordt belast. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Bos benadrukt dat het hem niet gaat om het simpelweg innen van extra belastinggeld. Vermeend heeft recent uitgerekend dat de maatregel vijf miljoen gulden oplevert. Dat lijkt weinig, maar het bedrag moet door slechts enkele duizenden huizenbezitters worden opgebracht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.