Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[Qxl]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Marc Overmars na afwezigheid
van zeven maanden terug bij Oranje

door Valentijn Driessen - NOORDWIJK, donderdag

Het weerzien van oude bekenden. Heette Hilton Amsterdam tegenwoordig het vaste onderkomen van het Nederlands voetbalelftal, voor de vriendschappelijke interland van zaterdag in Eindhoven tegen Tsjechië zocht bondscoach Frank Rijkaard hotel Huis ter Duin in Noordwijk weer eens op. Met een beetje geloof in bijgeloof kan het misschien weleens de eerste zege opleveren sinds tien interlands, sinds Nederland-Peru (2-0) op 10 oktober vorig jaar eveneens in Eindhoven.

Marc Overmars maakt na lange tijd weer deel uit van de selectie van Oranje. "Toch heb ik nooist gevreesd EURO 2000 te moeten missen", aldus de aanvaller van Arsenal.

FOTO: HANS VAN TILBURG

Een belangrijker weerzien in Noordwijk was het met de speler die even voor de afgesproken tijd van 12.30 uur het hotel binnenstapte. Marc Overmars, de linkerspits van Oranje, maakte voor het eerst z'n opwachting sinds de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Marokko op 28 april van dit jaar. Zodoende miste hij vijf interlands op rij. Veel te veel naar z'n eigen oordeel. De speler van Arsenal kon niet mee naar Brazilië vanwege een blessure, maar sinds het begin van dit seizoen is hij weer fit. Overmars: "Ik liep maar te kwakkelen en toen heb ik besloten een zestal weken rust te nemen om weer helemaal fit te geraken."

Wellicht dat de eerste interland dit seizoen tegen Denemarken te vroeg kwam; tegen België en Brazilië zat hij fit en speelklaar op de bank thuis voor de televisie. "Ik speel nu zo'n twee tot drie maanden zonder problemen, maar kreeg geen uitnodiging."

Barcelona aast op Overmars

Eigenlijk had Rijkaard Overmars ook voor de laatste interland van deze eeuw tegen Tsjechië gepasseerd omdat hij tegen België, Brazilië en Tsjechië met een vaste groep wilde werken en daar behoorde de aanvaller niet toe. Ernstig vormverlies van Feyenoorder Peter van Vossen noopte de bondscoach Overmars toch weer op te roepen. Bij zijn verklaring waarom hij Overmars tijdelijk passeerde nam Rijkaard geen blad voor de mond. "Overmars bracht niet het maximale. Niet in het veld en hij haakte te vaak voortijdig af. Kon maar een helft spelen en vroeg dan om een wissel. Ik wil alleen spelers die negentig minuten kunnen volmaken, anders wordt het zo vrijblijvend. Een uitje. Even leuk bij elkaar, wat met collega's van gedachten wisselen, een helftje spelen en terug naar de club."

Toch voelde Overmars zich niet lekker op het zijspoor. Het gebrek aan krediet na wat hij heeft gepresteerd in het shirt van Oranje deed hem pijn. "In sommige interlands raakte ik geblesseerd of was ik te geblesseerd om een hele wedstrijd te spelen. Op zulke momenten gaan ook de clubbelangen een rol spelen. Arsenal is m'n werkgever en betaalt m'n salaris iedere maand. Tegen het einde van vorig seizoen kwam ik eens samen met Dennis Bergkamp geblesseerd terug van Oranje. Ik kan je vertellen dat ze daar bij Arsenal niet blij mee waren. Maar in m'n speeltijd voor Oranje gaf ik me altijd voor 100 procent. Nu speelde ik de afgelopen maanden alle wedstrijden voor Arsenal en dan lijkt het me logisch als de bondscoach me gewoon selecteert."

Overmars gedachtengang stond echter haaks op die van Frank Rijkaard. Gisteren na de lunch zocht het duo samen met Johan Neeskens dan ook direct een plaatsje op waar over de 'affaire' van gedachten werd gewisseld. Gezien de gesticulatie ging het er fel aan toe. Heeft Frank Rijkaard harde noten gekraakt? "Misschien was het wel andersom", glimlachte de kersverse vader bescheiden. "Nee, het was een goed gesprek. Wat er precies gezegd is, blijft tussen de trainers en mij. Ik ben weer van de partij en hoop dat voorlopig te blijven."

Hoewel Overmars al twee WK's achter zijn naam heeft staan, miste hij het EK '92 in Zweden (te jong) en het EK'96 in Engeland vanwege een blessure. "Toch heb ik nooit gevreesd voor Euro 2000. Zelfs niet toen Rijkaard die groep van achttien bekend maakte voor drie achtereenvolgende interlands. Ik heb daarover contact gehad met de bondscoach."

Frank de Boer hoopt op speelminuten

Daarnaast is Overmars altijd al iemand geweest die overtuigd is van z'n kwaliteiten. De suggestie dat hij deze selectie tegen Tsjechië misschien te danken heeft aan de naam die hij z'n zoontje heeft meegegeven Frenk wuift Overmars weg. Als het zo gemakkelijk zou gaan.

Ook terug van weggeweest is Jerrel Hasselbaink. Tegen Denemarken scoorde hij een onvoldoende en z'n kans leek verkeken. Na het wegvallen van Pierre van Hooijdonk krijgt hij opnieuw een kans van Rijkaard, die Roy Makaay van Deportivo La Coruna niet kon oproepen omdat een spierblessure hem twee weken aan de kant houdt. "De keus voor Hasselbaink was een eenvoudige na het afhaken van Van Hooijdonk. Hij heeft eerder bij de groep gezeten en is de man in vorm bij z'n club Atletico Madrid."

Hasselbaink kondigde eerder al aan dat Rijkaard nog niet van hem af was. "Als ik blijf scoren, dan heeft Rijkaard toch een probleem", zei hij al eens. En de zwakke wedstrijd tegen Denemarken was volgens hem niet helemaal een eerlijke graadmeter. Niet alleen was hij zojuist van Engeland naar Spanje verhuisd, had hij nauwelijks gespeeld voor Atletico Madrid, maar maakte hij ook onderdeel uit van het experiment met Patrick Kluivert als schaduwspits achter Ruud van Nistelrooy en hemzelf. "Ik had nog nooit met Ruud samengespeeld."

Overigens werd niet alleen Hasselbaink indertijd geslachtofferd na die wedstrijd; ook Wim Jonk was direct uit de gratie. Maar of hij onder bondscoach Frank Rijkaard ooit nog terugkeert zoals Hasselbaink, valt te bezien.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.