Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Qxl]
[V & L informatica]

Voetbalgeweld bij
amateurs afgenomen

door Bab Barens - ZEIST, donderdag

Het aantal incidenten in het amateurvoetbal is het afgelopen jaar met 12,8 procent gedaald. Dat meldt het meldpunt amateurvoetbal. Vorig jaar werden in totaal 320 molestaties van arbiters geregistreerd. Dat aantal daalde tot 280. In het betaalde voetbal is de voortdurende stijging van het aantal tuchtzaken een halt toegeroepen. Het aantal behandelde tuchtzaken daalde met 6,9 procent. Het meest opmerkelijk is dat, na vele jaren van daling, het aantal scheidsrechters voor het eerst weer is gestegen, met 300 tot 8652.

Volgens het jaarverslag is de afgelopen twee jaar door de secties betaald- en amateurvoetbal veel tijd geïnvesteerd in werving en behoud van scheidsrechters. Er werden activiteiten ontwikkeld om jongeren te interesseren om wedstrijden van junioren en pupillen te fluiten. Daaraan werd een scheidsrechters-pas gekoppeld en een bezoek aan de vriendschappelijke interland van Oranje tegen Argentinië.

"We zijn er nog lang niet", zegt Theo Solden, voorzitter van de COVS (centraal overleg van voetbalscheidsrechters) over het aantal molestaties. Nog steeds worden niet alle gevallen gemeld. Daar is men bij de KNVB ook goed van doordrongen en zal men aanpassingen maken in het beleidsplan voor de komende jaren."

Opmerkelijk is dat het ledental van de KNVB, Neerlands grootste sportbond, nog altijd blijft groeien. Uit het jaarverslag blijkt dat er afgelopen jaar bijna 3000 leden zijn bijgekomen. Het totaal aantal leden bedraagt nu: 1.025.183. De grootste stijging valt waar te nemen in de leeftijdsgroep van kinderen jonger dan zes jaar, maar ook in andere leeftijdsgroepen, met uitzondering van senioren en meisjes junioren, kon een ledengroei worden genoteerd. Een kleine 44 procent van de leden van de KNVB is jonger dan 18 jaar. De KNVB telt 65.000 speelsters. Liefst 60.000 leden van de bond voetballen zowel in de zaal als op het veld.

KNVB-voorlichter Rob de Leede: "Voetbal blijkt in Nederland nog steeds in populariteit te winnen, ondanks of misschien wel mede dank zij het toegenomen aantal wedstrijden op de televisie. Vooral de jeugd probeert zich nog ter herkennen in een bekende speler. Bovendien is voetbal nog altijd een betaalbare sport, zeker voor ouders met meerdere kinderen is dat belangrijk. En het blijft natuurlijk een simpel spelletje."

Het jaarverslag van de KNVB geeft nog meer interessante zaken te zien. Er is de laatste jaren duidelijk sprake van schaalvergroting onder de verenigingen. Via opheffing, fusie, samenwerking etcetera zijn er nog maar 4041 clubs in ons land. Dat is een afname van 3,2 procent ten opzichte van het vorige seizoen. District West III van de KNVB spant de kroon. Daar ging aantal clubs zelfs met 6,7 procent achteruit. Het jaarverslag, dat is opgehangen aan het thema de 'middenstip van Nederland' (het nieuwe bondsbureau in Zeist) staat in de komende algemene vergadering van het amateur -en betaald voetbal en aansluitend in de bondsvergadering op de agenda.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.