Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Qxl]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

Rekoefeningen maken
trimmer niet leniger

Van onze correspondent - GRONINGEN, donderdag

Trimmers, die voorafgaand aan hun dagelijkse rondje druk aan het rekken en strekken zijn tegen muurtjes, schuttingen of trapjes maken daarmee hun hamstringspieren niet langer of leniger, maar verleggen alleen hun pijngrens.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van J. Halbertsma (49) voor de Rijksuniversiteit in Groningen.

Wie kent ze niet. Fanatieke joggers in flitsende trainingskleding die eerst druk aan het rekken zijn voordat ze van start gaan. De oefeningen zouden de spieren minder stijf en daardoor leniger maken, de spieren verlengen, blessures voorkomen en ontspanning te geven. Volgens de onderzoeker zijn deze veronderstellingen niet juist en verandert er aan de spieren zelf totaal niks.

Rekbaarheid

Halbertsma onderzocht de effecten van rekoefeningen bij personen met korte hamstrings, dit zijn de spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Deze mensen zijn niet in staat om met gestrekte knieën de grond te raken met hun vingertoppen. Daarom krijgen ze vaak het advies van medici om rekoefeningen te doen. De onderzoeker ontdekte echter dat deze oefeningen de spier niet langer of minder stijf maken, maar dat ze vooral de rekbaarheid van de hamstrings beïnvloeden. Mensen met korte hamstrings konden door de oefeningen uiteindelijk wel de grond raken maar zodra ze stopten met de rektherapie lukte dat niet meer.

De verklaring voor de toegenomen rekbaarheid zoekt Halbertsma in een grotere tolerantie voor pijn. "Sporters kunnen wel blijven stretchen maar de spierstijfheid zal hierdoor echt niet veranderen. De pijngrens wordt simpelweg verlegd omdat men door het vaak te doen, gewend raakt aan het gevoel. Je kunt het vergelijken wanneer je ineens fanatiek gaat zwemmen. Als je deze beweging niet iedere dag maakt, krijg je gegarandeerd spierpijn. Wanneer je vaker gaat zwemmen, verdwijnt dat gevoel omdat je aan de beweging gewend raakt", legt de onderzoeker uit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.