Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Qxl]
[Prive Roddelbox]

Marathonschaatser
De Vries imponeert

door Bert Schaap - HEERENVEEN, donderdag

Aan de rand van de ijsbaan keek Co Giling bij de KNSB-marathon in Heerenveen vol bewondering naar Peter de Vries. De voormalig marathoncrack, tegenwoordig ploegleider bij Slager, had tot de laatste ronde met Frans de Ronde zelf een ijzer in het vuur. Deze was besist niet kansloos, maar maakte een kapitale fout.

Nadat Jan-Eise Kromkamp tevergeefs twee keer had aangevallen, verloor De Ronde zijn opponent even uit het oog. Met nog een dikke ronde voor de boeg viel de Heerenveense reus aan. De versnelling had het effect van een knock-out. Voor zijn thuispubliek in Thialf keerde Peter de Vries na een jaar absentie terug op het erepodium. "Dat zijn winnaars", sprak Giling en niemand sprak hem tegen.

In Friesland voegde ook Peter de Vries zijn naam bij het selecte gezelschap rijders dat een marathon kan winnen. Bijna vanaf het startschot ging hij met Kromkamp, Lissenberg en De Ronde in het offensief. Toen zij het peloton hadden ingelopen, begon het verdedigen en kon de favoriet van het Friese publiek in alle rust zijn tactiek voor de finale uitstippelen. "Vorige week in Utrecht heb ik te veel met mijn krachten gesmeten en daarom moest ik hier met een microfoon rijden", onthulde de afmaker van Bional zijn tactische meesterzet. "Mijn kansen in de sprint schatte ik op fifty-fifty. Daarom ben ik eerder weggereden."

Opnieuw greep de ploeg van Co Giling naast de zo felbegeerde triomf. Al wekenlang zijn de mannen van Slager in de top tien van de uitslag te vinden, maar een eerste plaats was ook in Heerenveen een mission impossible. "We staan keurig aan de leiding in het ploegenklassement, maar die ruil ik zo in voor één overwinning", vergeleek hoofdsponsor Evert Slager. "Vergis je niet in het niveau", reageerde ploegleider Giling. "Dit seizoen zijn er weer een paar jongens uit de B-categorie overgekomen. De gebroeders Van Hest waren vorig jaar in deze klasse oppermachtig. Bij de grote mannen kunnen zij een paar ontsnappingen mee en dan is het over. De vedetten worden ook nog eens alleen maar sterker. Daarom is er bij ons geen paniek. Het collectief staat er, nu de overwinningen nog."

Jan-Maarten Heideman heeft al twee kruisjes achter zijn naam staan. Toch werd hij de afgelopen weken op zijn specialiteit, de sprint, een paar keer verslagen. "Voor mijn gevoel heb ik vijf sterke wedstrijden gereden", vergeleek de parttime-fysiotherapeut. "Door de komst van Frisia is het niveau weer verder omhoog gegaan. Daar trekt iedereen zich aan op. Zij hebben met Angenent en René Ruitenberg twee afmakers en met Kromkamp en Kleine twee meesterknechten. Daar stem ik mijn koers op af."

In Thialf ging Peter de Vries van zijn eigen kracht uit. Met zijn enorme staat van dienst een logisch uitgangspunt. Al jaren is de eigenaar van een sportwinkel een echte winnaar. Na een jaar was hij weer eens de allersterkste. Winnen verleer je niet.

Heerenveen. KNSB-marathon. Mannen: 1. De Vries (Heerenveen), 2. De Ronde (Amsterdam), 3. Kromkamp (Wolvega), 4. Lissenberg (Almere), 5. Heideman (Oldebroek). Klassement: 1. René Ruitenberg 105 punten, 2. Borst 90.1, 3. De Ronde 88. Vrouwen: 1. Gretha Smit (Rouveen), 2. Jenita Hulzebosch-Smit (Gramsbergen), 3. De Ronde (Amsterdam). Klassement: Jenita Hulzebosch-Smit 93,2 punten, 2. Gretha Smit 88,2, 3. De Ronde 67.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.