Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Qxl]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

Benen profvoetballer
zijn dodelijke wapens

door Eric de Brouwer - ROTTERDAM, donderdag

"Jan M. ging volledig door het lint. Als een dolle hond gaf hij klappen en schoppen aan iedereen die in zijn buurt kwam. Zijn vriend Jan Baas heeft hij met gecontroleerde trappen de dood ingejaagd. De getrainde benen van deze oud-profvoetballer zijn wapens."

Officier van justitie A. de Beer eiste gisteren voor de Rotterdamse rechtbank zeven jaar celstraf tegen de 38-jarige oud-voetballer voor doodslag op zijn vriend, de 45-jarige Rotterdamse autohandelaar Jan Baas. Volgens justitie staat vast dat de Spijkenisser M. in juli van dit jaar aan de jachthaven van Brielle zijn maatje in een dronken bui heeft doodgeschopt.

Jan M. was in het weekeinde van 11 juli met zijn gezin uitgenodigd door de familie Baas om een dag te gaan varen op het jacht van Baas, het kruisertje Scarface. Aan het einde van de dag voer het gezelschap de jachthaven aan het Brielse Meer binnen, om even daarna te gaan eten in een Chinees restaurant.

Drinkgelag

Daar werd volgens getuigen een drinkgelag aangericht, dat tot middernacht duurde. Van wat er is gebeurd, nadat de families het restaurant hadden verlaten, kan Jan M. zich naar eigen zeggen niets meer herinneren.

Duidelijk is dat Baas, die zijn jacht wilde verplaatsen om ruimte te maken voor anderen, in het water belandde met een vrouw. Het duo moest door omstanders worden gered. Enkele getuigen verklaarden dat de ex-profvoetballer M. als een dolle stier op de redders afliep. "Wie aan mijn vriend Jan komt, die komt ook aan mij", moet de Spijkenisser hebben geschreeuwd. Om vervolgens verschillende andere plezierschippers en hun familieleden te slaan, schoppen en te bedreigen.

Baas probeerde M. te kalmeren door hem te vertellen dat er niets aan de hand was. Hierop ontbrandde een worsteling tussen de twee, waarbij de ex-linksback van onder meer FC Volendam, Sparta, Feyenoord, Dordrecht '90 en Telstar zijn 'vriend' Baas tegen de vlakte sloeg en hem drie tot vijf keer op lichaam en hoofd trapte. De Rotterdamse autohandelaar overleed ter plekke.

Jan M. liet gisteren tegenover rechtbankpresident mr. J. Silvis weten zich niet te kunnen herinneren Baas te hebben doodgeschopt. "Veel dingen die gebeurd zijn, kan ik mij niet meer voor de geest halen. Wat ik gedaan zou hebben, er is geen verklaring voor. Het is vreselijk dat twee gezinnen nu compleet verwoest zijn. Het is gewoon triest, maar Jan is er niet meer. Helaas..."

Raadsman mr. A. Seebregts pleitte voor vrijspraak. Hij hamerde erop, dat Jan M. door het alcoholmisbruik een black-out zou hebben gehad. "M. heeft Baas niet met opzet doodgeschopt. Alles gebeurde in een roes."

Volgens de advocaat is M. inmiddels al meerdere keren met de dood bedreigd. Officier van justitie De Beer had daar geen enkele boodschap aan: "Wat men dronken misdoet, moet nuchter beboet."

Uitspraak: 24 november


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.