Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
11 november 1999
 

['Gratis Internet bestaat niet, maar 20 MB voor je eigen homepage wel']
[Yess]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]

GAK gebukt onder
tekort werklozen

Van onze economische redactie -
AMSTERDAM, donderdag

Bij het GAK staan er als gevolg van de uitstekend draaiende economie honderden banen op de tocht. Het aantal werklozen is daardoor zo sterk gedaald dat er te weinig werk is voor deze uitvoeringsinstelling (uvi), die de ww-uitkeringen regelt voor meer dan de helft van de Nederlandse werknemers.

GAK-directeur G. Veentjer stelt dat het gaat het om maximaal 300 van de in totaal 10.500 volledige banen. De inkrimping kan grotendeels via natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Het GAK werkt op dit moment met een verlies van 20 miljoen gulden op een omzet van ruim een miljard gulden. Dat maakt drastische maatregelen noodzakelijk, aldus Veentjer.

Daarom moet ingehuurd personeel zo snel mogelijk weg en gaat er een vacaturestop gelden voor stafmedewerkers. Het aantal tijdelijke medewerkers wordt langzaam afgebouwd. Die voorstellen zijn aan de ondernemingsraad en de bonden voorgelegd. De directeuren van de regionale vestigingen moeten op korte termijn bekijken of er via extra activiteiten meer geld in het laatje kan komen.

Volgens FNV Bondgenoten is de situatie veel ernstiger en heeft Veentjer de bonden verteld dat het verlies zonder tegenmaatregelen aan het eind van het jaar zal zijn opgelopen tot 63 miljoen gulden en dat dit zou betekenen dat er 800 tot 1000 banen moeten verdwijnen.

Bestuurder Kees Kramer noemt het curieus dat de GAK-directeur nu spreekt van maximaal 300 banen, maar hoopt dat deze topman gelijk heeft. Het GAK laat weten dat men het verlies door alle maatregelen nog dit jaar tot nul terug denkt te kunnen brengen.

De ondernemingsraad vindt dat de directie veel eerder actie had moeten ondernemen, omdat bekend was dat er tekorten dreigden. Ook de vakbond De Unie vindt dat er eerder ingegrepen had moeten worden. "De werknemers worden nu de dupe van falend management," aldus bestuurder H. ter Halle.

De Dienstenbond CNV wijst ook met een beschuldigende vinger naar de politiek, omdat die het GAK net als andere uvi's "met handen en voeten gebonden" de markt heeft opgeduwd, waar ze op de golf van privatiseringen een zeer scherpe prijsstelling kregen opgelegd en een verbod om reserves te vormen. "Vandaag zien we dus bij het GAK de gevolgen daarvan."

Bij de andere uvi's Cadans, GUO, SFB en Uszo staan geen banen op de tocht. Daar zou volgens woordvoerders tijdig zijn ingespeeld op de dalende werkloosheid, onder meer door vooral tijdelijk personeel in te huren of vast personeel te stimuleren elders een baan te accepteren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.