Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
11 november 1999
 

[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Compu'Train]
['Gratis Internet bestaat niet, maar 20 MB voor je eigen homepage wel']
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Armoede op z'n retour

Van onze economische redactie - DEN HAAG, donderdag

Voor het eerst in de jaren negentig is het aantal arme huishoudens in Nederland afgenomen. De daling is vooral te danken aan het gevoerde inkomensbeleid en opmerkelijk genoeg niet aan de sterk gestegen werkgelegenheid.

Dat blijkt uit de Armoedemonitor 1999, die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gisteren heeft gepubliceerd. Het SCP-rapport gaat uit van een daling van het aantal huishoudens met een laag inkomen met 130.000 in de afgelopen twee jaar.

Van 1990 tot 1997 bleef het aantal mensen dat de eindjes maar moeilijk aan elkaar kon knopen met 1,9 miljoen onveranderd. Dat komt overeen met 983.000 huishoudens, ofwel 16 procent.

Ouderenaftrek

Vooral de alleenstaande 65-plussers hebben de afgelopen twee jaar dankzij de ouderenaftrek geprofiteerd van koopkrachtverbetering. Werklozen, bijstandsontvangers en arbeidsongeschikten zijn iets minder geholpen.

Het verschil tussen autochtone en allochtone huishoudens met een laag inkomen is groot. In 1996 had 14 procent van de autochtone huishoudens een laag inkomen, onder de allochtone huishoudens laag dat percentage twee keer zo hoog. De niet-westerse allochtonen hebben zelfs maar liefst driemaal zo vaak (43 procent) een laag inkomen dan autochtonen.

Bij Marokkanen en asielzoekers was het armoedepercentage nog iets hoger (respectievelijk 49 procent en 60 procent). Volgens het SCP ligt dat niet aan het wel of niet hebben van werk, want ook als de kostwinner een baan heeft is het armoedepercentage van niet-westerse allochtonen driemaal zo hoog als bij autochtonen.

De groep alleenstaande ouders staat er het slechts voor, zo blijkt uit de SCP-cijfers. Zes van de tien eenoudergezinnen hadden in 1997 moeite om rond te komen. Zij hadden ook veel vaker schulden dan andere huishoudens.

De geringe bijdrage van de sterke groei van de werkgelegenheid aan de daling van de armoede komt volgens het SCP doordat de meeste banen zijn ingenomen door partners van werkende mensen. Hierdoor is het aantal gezinnen zonder kostwinner niet afgenomen.

Van de armen die tussen 1989 en 1997 wel een baan vonden, ontsteeg een minderheid (40 procent) blijvend de armoede. Velen verloren later hun baan, waardoor ze terugvielen naar een laag inkomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.