Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 


donderdag
11 november 1999
 

[Tele2]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Primafoon opent je wereld]
[Belastingdienst]

Beurs wat terughoudend

AMSTERDAM, donderdag

De Amsterdamse effectenbeurs deed het gisteren rustig aan, hoewel de omzetten hier en daar beslist niet tegenvielen. Beleggers schrokken in eerste instantie wat van de tegenvallende Amerikaanse producentenprijzen en de daardoor zwakke opening van Wall Street. Maar toen die beurs tegen het Amsterdamse slot toch weer opveerde kon de AEX-index met een winst van van 3,79 punten afsluiten op 587,18.

Van de AEX-fondsen was Baan de grootste stijger. Volgens beursanalisten was dat te danken aan het feit dat de technologiefondsen het in de VS goed doen. Maar ook de presentatie Baan World, waar de toekomstplannen werden ontvouwd, werd als factor genoemd. Baan zet zwaar in op internet, en dat is voor beleggers welhaast een toverwoord. Baan sloot ruim vijf procent duurder op EUR12,79.

Ook Philips profiteerde van de positieve stemming op de Nasdaq schermenbeurs. Het aandeel, dat dinsdag ook al gevraagd was, versnelde de opmars met een winst van EUR4,70 op EUR109,30.

De stijgende olieprijs zorgde, zoals gebruikelijk, weer voor een koerswinst voor Koninklijke Olie. Het aandeel kon EUR1,75 opstomen naar een slotnotering van EUR58,30.

KPN behoorde daarentegen tot de zwakke broeders. Het telecom-aandeel verliet de beurs met een verlies van EUR1,34 op EUR51,21. Hier en daar was te horen dat dat verband zou kunnen houden met het feit dat de aandelen KPNQwest, na de flitsende start van dinsdag, gisteren enig terrein moest prijsgeven. "Maar dat geloof ik niet, gisteren heeft het aandeel ook geen grote sprong voorwaarts gemaakt en bovendien staat de koers van KPQwest nog altijd een heel end boven de uitgiftekoers", redeneerde een beursman.

KPNQwest moest van de winst van EUR10,30 die op de eerste dag van verhandeling werd behaald gisteren EUR1 prijsgeven op EUR29,30. Eerder zakte het aandeel naar een laagste peil van EUR27,60.

"Veel vooral institutionele beleggers hebben gisteren meteen bijgekocht als ze niet voldoende aandelen toegewezen hebben gekregen. Het aandeel maakt voor 2,3% deel uit van de AAX-index en veel grote beleggers willen die weging dan ook in hun portefeuille. Dat verklaarde een flink deel van de vraag op dinsdag", stelde een analist. "Dat we dan nu een kleine reactie zien, is natuurlijk niet ongewoon."

Wat deze analist wel ongewoon vond was de opmerkelijke stijging van het aandeel Heineken in de afgelopen periode. "Als je kijkt naar de afgelopen tien handelsdagen, dan zie je dat de koers met 10% is opgelopen. En over de laatste twintig handelsdagen bedraagt de stijging zelfs 18%. Een verhaal heb ik er echter niet bij", zo was te horen. Gisteren dikte Heineken EUR0,30 aan op EUR50,50.

De financiële sector lag er verdeeld bij. ING had te lijden van het feit dat een grote Amerikaanse broker het advies heeft teruggebracht van 'strong buy' naar 'outperformer'. "Gek", stelde een beursman, "dat dit zoveel invloed zou hebben, want ze hebben het koersdoel juist verhoogd." ING sloot de dag af met een notering van EUR60,50, een verlies van 68 eurocent.

Ook Fortis moest genoegen nemen met een lagere notering, maar ABN Amro kon juist een flinke winst boeken van EUR0,67 op EUR23,92.

De betere stemming op de beurzen van de laatste dagen heeft beleggers kennelijk ook wat meer aandacht doen schenken aan de beursfondsen. AOT kwam daardoor in de schijnwerpers te staan en was dankzij een winst van 35 eurocent op EUR6,80 de grootste winnaar onder de Midkap-fondsen. Daar deed ook Getronics het goed (plus EUR1,90 op EUR49,90), wat werd toegeschreven aan de aangekondigde samenwerking met Nokia. Samen willen zij via internet toepassingen gaan leveren op het gebied van elektronisch zakendoen via de zogenaamde WAP-technologie. En alles wat te maken heeft met internet én elektronisch zakendoen is op de effectenbeurzen meteen een hot item.

Nedcon kreeg eergisteren te maken met het doorhalen van noteringen. In een interview heeft de onderneming de winstverwachting voor de komende twee jaar naar boven bijgesteld. Dat interview verscheen tijdens de beurshandel op een elektronische nieuwsdienst. De koers liep vervolgens flink op naar EUR16,90. Op het moment van publicatie stond de koers nog op EUR14,80. Dat was voor de beurs reden de gedane transacties terug te draaien. Gisteren kon het aandeel alsnog een flinke sprong voorwaarts te maken en sloot EUR1,90 duurder op EUR16,70.

Vendex kondigde gisteren een nieuwe winkelformule aan, Dixtone. Die winkels gaan onder andere gsm's en ISDN-apparatuur verkopen. Kennelijk hebben beleggers daar weinig fiducie in, want de koers daalde met meer dan drie en een half procent naar EUR27,64.

De uitzenders stonden gisteren in de belangstelling. Vedior lijkt te profiteren van het feit dat beleggers uit Adecco stappen en de opbrengst in Vedior steken, zo wordt op de beursvloer vermoed. Vedior kon in elk geval 45 eurocent stijgen naar een slot van EUR17,20. Unique, die dinsdag kwartaalcijfers naar buiten bracht, kon daarop EUR0,45 oplopen naar EUR25,30. Brunel kon EUR0,20 oplopen naar EUR12,20.

De obligatiemarkt opende gisteren al lager. Volgens een beurshandelaar zou je moeten verwachten dat de rente hier stabiel blijft of zelfs een fractie zou kunnen dalen. "Maar kennelijk kijkt men toch teveel naar Amerika, en daar liep de rente wat op en trok de bundfutures mee omhoog", stelde een beursman. De toonaangevende tienjarige staatslening zag 0,40 procentpunt verloren gaan, wat het rendement deed oplopen tot 5,15%.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.