Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
11 november 1999
 

[Belastingdienst]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]

Zweden wereldwijd
hoogste belasting

BRUSSEL, donderdag

Zweden heft de hoogste belastingen van alle landen ter wereld. Daar wordt 53 procent van het bruto nationaal product, de totale verdiensten van het land, besteed aan belastingen en sociale zekerheid. Nederland staat met 41 procent op een tiende plaats.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Associatie van Belastingbetalers (TAE) over 29 staten, waaronder alle EU-lidstaten, de grote Angelsaksische landen, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije.

Mexico kent gemiddeld de laagste belastingdruk met een cijfer van 15,5 procent. Het gaat daarbij om cijfers over 1998. In vergelijking met 1975 daalde de fiscale druk in Nederland met 2 procent. In Zweden steeg deze met 9,6 procent.

Een Mexixaanse werknemer houdt gemiddeld ook het meest over van zijn bruto-inkomen, zo'n 99 procent. In Nederland ligt dit gemiddeld op 61 procent. Van de totale kosten die een werkgever voor zijn personeel betaalt, houdt de werknemer in Nederland gemiddeld 56 procent over. Voor dit cijfer is Zuid-Korea met 88 procent het meest voordelige land.

Het gemiddeld netto-inkomen per werknemer ligt met $22.614 (ƒ 47.941) het hoogst in Zwitserland. Nederland staat op de elfde plaats met een gemiddeld netto-inkomen van $17.694 (ƒ37.511).

Het bruto totaal inkomen per hoofd van de bevolking ligt echter het hoogst in Luxemburg, waar elke burger over 64 procent meer beschikt dan het gemiddelde voor de 29 landen. De Verenigde Staten staan hier op de tweede plaats met een gemiddeld bruto inkomen dat 45 procent hoger ligt.

Nederland staat ook hier op de elfde plaats, met een inkomen dat 10 procent hoger ligt dan het gemiddelde. In 1970 lag het totale bruto inkomen per hoofd van de bevolking in Nederland nog 2 procent boven de index van 100.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.