Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[BOL]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

OVSE ergert Moskou met
uitspraken Tsjetsjenië

MOSKOU/GROZNY, donderdag

Een speciale afvaardiging van de Europese veiligheidsorganisatie OVSE heeft gisteren tijdens een bezoek aan Tsjetsjeense vluchtelingen in Ingoesjetië de ergernis van Moskou gewekt door te verklaren dat de oorlog in de afvallige deelrepubliek Tsjetsjenië geen interne aangelegenheid van Rusland is.

Een Tsjetsjeense familie vlucht met al haar bezittingen in een oude auto van Russische makelij de grens tussen Tsjetsjenie en Ingoesjetie over. Een witte vlag uit het portierraam moet het voertuig voor een aanval door Russische militairen behoeden.

FOTO: AP

Het hoofd van de OVSE-missie, de Noor Kim Traavik, streek de Russen bovendien tegen de haren in met zijn opmerking dat hij vandaag in Moskou met functionarissen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil praten over onderhandelingen over een vredesregeling voor de opstandige Kaukasische republiek.

Rusland houdt vol dat de oorlog in Tsjetsjenië een binnenlands conflict is. Het is er ook mordicus tegen dat deze kwestie volgende week tijdens de OVSE-top in Istanboel het hoofdonderwerp wordt.

In diplomatiek kringen in Duitsland weerklonk gisteren echter de hoop dat Moskou in Istanboel wel degelijk tot concessies bereid zal zijn.

Ook over de situatie van de ruim 200.000 Tsjetsjeense vluchtelingen in de winterse buurrepubliek van Tsjetsjenië, Ingoesjetië, verschillen de OVSE en Rusland van mening. Volgens delegatieleider Traavik verkeren de vluchtelingen in zeer moeilijke omstandigheden omdat er niet genoeg medicijnen, levensmiddelen en kleren voor hen zijn. Moskou weigert echter van een noodsituatie te spreken.

De leider van Tsjetsjenië, Aslan Maschadov, is bereid tot vredesbesprekingen met president Jeltsin. "Als men ons twee presidenten met elkaar had laten praten, dan zou een oorlog zijn vermeden en zouden er geen terroristen en terroristische aanlagen zijn geweest," aldus Maschadov.

Generaal Viktor Kasanzov, commandant van de Russische strijdkrachten in de Kaukasus, onderstreepte gisteren echter dat Moskou niet stopt met zijn militaire actie totdat het de Tsjetsjeense guerrillastrijders heeft verslagen.

In de krant Troed zei Kasanzov dat de oorlog in Tsjetsjenië binnen een week kan zijn afgelopen als president Jeltsin daar het bevel toe geeft. "Ik kan met bommen alles met de grond gelijk maken, dan komen de overlevenden dadelijk met de witte vlag aan." De generaal voegde er dadelijk aan toe dat hij alles wil doen om slachtoffers onder de bevolking, die er in het zes weken durende conflict al bij vele honderden zijn gevallen, te voorkomen. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.