Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[BOL]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Nederzetting met
harde hand ontruimd

Van onze correspondent - JERUZALEM, donderdag

Het Israëlische leger heeft gisteren in alle vroegte een illegale joodse nederzetting op de westelijke Jordaanoever ontruimd. Een aantal van de circa 250 kolonisten, onder wie vrouwen en kinderen, pleegden fors verzet bij die ontruiming.

Havat Maon bij de Palestijnse stad Hebron op de zuidkant van de westoever was de laatste van tien illegale nederzettingen waarvan premier Barak de ontruiming had gelast. In de nadagen van zijn voorganger Benjamin Netanjahoe ontstonden enige tientallen van dergelijke nederzettingen. Barak bereikte een akkoord met de kolonistenbeweging dat er tien zouden worden ontruimd.

Bij de eerste negen vertrokken de kolonisten eigener beweging, maar in Havat Maon tekenden zij protest aan. Nog voor zonsondergang trokken ongeveer 1000 soldaten naar de heuvel waarop woonwagens waren gezet en inmiddels ook een geïmproviseerde synagoge was gebouwd.

Voordat de synagoge met de grond gelijk werd gemaakt, was de Torah-rol verwijderd door een oudere kolonist. Rabbijnen hebben gedreigd een banvloek uit te spreken over soldaten die de synagoge hebben vernield.

Kolonisten werden weggesleept onder het uitroepen van "dit is ons land. God gaf ons dit land. We komen terug". De soldaten waren psychologisch voorbereid op de actie en probeerden de kolonisten, vooral de vrouwen en kinderen, met zachte hand weg te krijgen.

Het was gisteren voor het eerst sinds 1982 dat het Israëlische leger een joodse nederzetting moest ontruimen. De ontruiming in dat jaar was onderdeel van de teruggave van de Sinaïwoestijn aan Egypte.

De Palestijnen beschouwen het slopen van Havat Maon gisteren als "een kleine stap op een weg die 1000 kilometer lang is", zoals een woordvoerder van PLO-leider Arafat het omschreef. De Palestijnen eisen dat alle 140 joodse nederzettingen verdwijnen. Barak is daartoe niet bereid.

De regering-Barak loste gisteren wel een oude belofte in. Het Israëlische kabinet ging akkoord met de overdracht van vijf procent van de Westoever aan het Palestijnse Zelfbestuur. Die overdracht vindt aanstaande maandag plaats, zoals afgesproken in het vredesverdrag van september. Een volgende teruggave van land is gepland voor januari.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.