Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[Qxl]

Parlement verzwakt macht
Servische oppositie-steden

Van onze correspondent BOEDAPEST, donderdag

De Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft zijn greep op de macht verstevigd. Het Servische parlement stemde gisteren in met een wet die de geringe macht van de lokale besturen nog verder beperkt.

Door de nieuwe wet wordt het twijfelachtig of de Europese plannen voor olieleveranties aan steden waar de oppositie aan de macht is nog enig nut hebben. Vanaf het begin is gezegd dat de olie bestemd is voor de noodlijdende bevolking en niet in handen mag vallen van Milosevic.

De nieuwe regelgeving geeft een minister de mogelijkheid alle plaatselijke besluiten nietig te verklaren. Daarnaast wordt het budget dat de steden zelf mogen besteden nog verder beperkt. Ook wordt het moeilijker vergunningen voor lokale radio- en tv-stations te verstrekken. Hiermee krijgt Milosevic nog meer greep op de media.

De meeste grotere steden worden sinds 1996 bestuurd door de oppositie. Dit werd mogelijk nadat de aanhangers van de oppositiepartijen maandenlang dagelijks massaal hadden gedemonstreerd tegen Milosevic.

In de nieuwe wet wordt ook een nieuw kiessysteem geïntroduceerd dat volgens de oppositie in het voordeel van de Socialistische Partij van Milosevic zal werken.

De meeste oppositieleden waren overigens afwezig bij de stemming in het door aanhangers van Milosevic gedomineerde parlement, omdat volgens hen hun betogen op de staats-tv toch verdraaid zouden worden. Bovendien boycot de Servische Vernieuwingsbeweging van Vuk Draskovic het parlement omdat er geen parlementair onderzoek komt naar het auto-ongeluk, dat volgens Draskovic een aanslag op zijn leven was.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.