Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL]

Duitsers verontrust
door golf van geweld

Van onze correspondent - BERLIJN, donderdag

Duitsland gaat gebukt onder een golf van geweld, waarbij veel doden zijn te betreuren en beangstigend genoeg ook telkens zeer jonge daders betrokken zijn. Onze oosterburen spreken al bezorgd over 'Amerikaanse toestanden'.

De 36-jarige Turk die dinsdagavond in het Duitse Bielefeld koelbloedig zeven mensen vermoordde, nadat hij door een 19-jarig meisje als huwelijkskandidaat was afgewezen, heeft gisteren de hand aan zichzelf geslagen.

De verdachte maakte een eind aan zijn leven, toen een speciaal arrestatieteam op het punt stond hem in te rekenen. De man was al getrouwd en vader van vier kinderen. Zijn echtgenote is in verwachting van de vijfde. Vanwege de buitenechtelijke relatie was de verdachte onlangs uit zijn functie van islamitische gebedslezer gezet. Dit maakte officier van justitie Klaus Metzler bekend.

Volgens de openbaar aanklager was de 36-jarige man dinsdagavond naar de flat van zijn vriendin gegaan. Hij belde aan bij buren en schoot in het wilde weg toen de deur werd geopend. In de woning werden later achttien patronen gevonden. "De man heeft na de afwijzing door zijn geliefde uit pure haat gehandeld", aldus de officier van justitie.

Steekpartij

Een 15-jarige gymnasiumscholier in het porseleinstadje Meissen heeft gisteren bekend de dader te zijn van de steekpartij waarbij een 44-jarige lerares om het leven kwam.

De jongeman was dinsdagochtend met een masker op het lokaal binnengekomen. Hij liep rechtstreeks op de docente af en stak haar neer. De vrouw kon nog de gang op vluchten en stierf in de armen van collega's. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer met maar liefst 22 messteken om het leven werd gebracht. De jongeman gaf als motief op haatgevoelens jegens de strenge lerares te koesteren.

Ook dinsdag heeft een 38-jarige man in de plaats Nidderau drie mensen verwond door met een bijl om zich heen te zwaaien. Een van de gewonden is er ernstig aan toe, zo melde de politie gisteren. De beweegredenen van de dader zijn niet duidelijk.

De vakbond voor opvoeding en wetenschap wil als antwoord op het toenemend geweld door jongeren de aanstelling van speciale beveiligingsfunctionarissen. Ook op Amerikaanse scholen wordt steeds vaker tot deze maatregel overgegaan.

Duitsland is de afgelopen weken al vaker getroffen door ernstig jeugdgeweld. In Beieren schoot een 15-jarige jongen met het wapentuig van zijn vader in het wilde weg om zich heen. Hij doodde vier mensen, onder wie zijn zus van achttien, en pleegde daarna zelfmoord.

In het Roergebied maakte een 19-jarige scholier met een bijl een eind aan het leven van zijn vader, zijn moeder en een achtjarig zusje. De verdachte sneed het lichaam van het kind in stukken en dumpte onderdelen bij een rivier. Toen de politie een kijkje ging nemen in de woning, troffen zij de verdachte aan, die deed alsof er niets bijzonders was gebeurd.

De schier oneindige reeks ernstige geweldsmisdrijven met jeugdige daders heeft de discussie in Duitsland over opvoeding, geweld en wapenbezit hoog op de agenda geplaatst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.