Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Grootste drinkers
wonen in Portugal

door Annemiek Paping - WOERDEN, donderdag

Nederlanders dronken vorig jaar 8,2 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking. Daarmee neemt ons land de 16e plaats in op de wereldranglijst van alcoholgebruik. Deze lijst wordt aangevoerd door Portugal (met 11,3 liter), Luxemburg (11,2) en Frankrijk (10,9).

Uit het onlangs verschenen jaarverslag 1998 van het Productschap voor Gedistilleerde Dranken blijkt dat in Nederland bier nog steeds de meest populaire alcoholhoudende drank is. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar ruim 86 liter weggewerkt. Het bierverbruik is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven.

We drinken steeds meer wijn. In Nederland werd in 1998 ruim 18,4 liter wijn per hoofd van de bevolking gedronken. Ten opzichte van 1990 (14,5 liter) betekent dit een toename met 27 procent. Het gebruik van sterke dranken is de afgelopen 25 jaar gehalveerd, terwijl het gebruik van wijn in die periode nagenoeg verdubbelde.

Een sterke toename van het alcoholgebruik in Nederland deed zich voor in de periode 1960 tot 1980. Globaal steeg de consumptie van alcohol van 3 naar 9 liter per hoofd van de bevolking. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door een toename van de welvaart, door toepassing van betere productie- en afzetmethoden, door kennismaking met drinkgewoonten uit het buitenland en in algemene zin door een verruiming van de drinknormen bij onder andere vrouwen en jongeren.

Na 1980 is het alcoholgebruik in Nederland licht gedaald (van 9 naar 8 liter per hoofd) en sinds 1995 is sprake van een stabilisatie.

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie wijst erop dat Frankrijk jarenlang koploper is geweest in de wereld voor wat betreft alcoholconsumptie. In de jaren zestig dronken de Fransen meer dan 18 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking per jaar. "Met fanatieke campagnes en door het aan banden leggen van de reclame heeft Frankrijk deze ontwikkeling kunnen keren; een voorbeeld dat werd gevolgd door Italië", aldus woordvoerder W. van Dalen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.