Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Qxl]

SFOR vindt bewijs
Kroatische sabotage
van Dayton-akkoord

Van onze correspondent - BOEDAPEST, donderdag

De Kroatische geheime dienst zit achter de georganiseerde misdaad in Bosnië en probeert daarmee het Dayton-vredesakkoord te ondermijnen.

Tot die zware beschuldiging komt een anonieme NAVO-diplomaat. De bewijzen voor de betrokkenheid van de Kroatische geheime dienst zijn in handen van de NAVO gevallen na een inval in vier gebouwen in de verdeelde stad Mostar. "Ze hebben werkelijk een jackpot te pakken", aldus een Westerse diplomaat.

Franse en Spaanse SFOR-soldaten vonden computerhardware, documenten, explosieven en mobiele telefoons waaruit zou blijken dat de geheime dienst paramilitaire bendes ondersteunt, geld witwast en zelfs in pornografie handelt.

Instabiliteit

Door instabiliteit in de hand te werken hopen de Kroaten de terugkeer van moslimvluchtelingen te voorkomen.

Direct nadat het nieuws over de inval zich in Mostar had verspreid, barricadeerden Bosnische Kroaten straten in de buurt en gooiden stenen naar SFOR-soldaten. Bosnisch-Kroatische leden van de federale Bosnische regering renden onmiddellijk uit hun vergaderingen in Sarajevo en spoedden zich naar Mostar.

De SFOR-operatie West Star was goed voorbereid. Een jaar lang waren de Kroatische en Bosnisch-Kroatische veiligheidsdiensten geschaduwd. Het is nog onduidelijk welke implicaties de vondst zal hebben.

Mogelijk is de vondst van groot belang voor het onderzoek naar oorlogsmisdaden dat wordt uitgevoerd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft Zagreb er ook van beschuldigd onvoldoende aan het onderzoek mee te werken.

De beschuldigingen komen voor Kroatië op een ongunstig moment. President Franjo Tudjman, die hoogstwaarschijnlijk van de zaak op de hoogte is, is ernstig ziek. Bovendien staan er in december verkiezingen voor de deur die door het schandaal beïnvloed kunnen worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.