Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Clinton later naar Athene
wegens massale protesten

Van onze correspondenten - NEW YORK/ROME, donderdag

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft zijn reis naar Athene een week uitgesteld na massale anti-Amerikaanse betogingen in Griekenland. Het bezoek is tevens verkort tot 24 uur. De president zal nu op 19 en 20 november in de Griekse hoofdstad zijn.

De reisplannen zijn bijgesteld in overleg met de Griekse regering die ernstig in verlegenheid is gebracht door de felle demonstraties van linkse groeperingen.

In Griekenland heerst vanouds een negatieve houding tegenover de Verenigde Staten vanwege de Amerikaanse steun voor het Griekse kolonelsregime van 1967 tot 1974. Ook de weigering van de VS om in 1974 de Turkse invasie en verdeling van Cyprus te voorkomen wordt Washington nog steeds kwalijk genomen.

Het anti-Amerikanisme werd eerder dit jaar gevoed door de luchtaanvallen van de NAVO op Joegoslavië. De Grieken sympathiseerden ondanks hun NAVO-lidmaatschap massaal met hun Servische geloofsbroeders.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toeristen en zakenlieden gewaarschuwd voor terreuraanslagen op Amerikaanse doelen in Griekenland. Onlangs zijn diverse bomaanslagen gepleegd op vestigingen van Amerikaanse bedrijven. De aanvallen houden volgens de VS verband met de herdenking van het neerslaan van de studentenoproer op 17 november 1973 door de militaire junta.

Het Witte Huis verklaarde gisteren niet buitengewoon verontrust te zijn over de Griekse demonstraties: "Het hoort er allemaal al jaren bij", aldus een woordvoerder.

Clinton had zelf eerder deze week gezegd niet terug te deinzen voor massa-betogingen. "Ik had de demonstraties wel verwacht. Griekenland heeft een rijke historie van communisten en anarchisten en ze waren het allemaal oneens met mijn beleid inzake Kosovo", aldus de president.

Uit een recente enquête van het Griekse onderzoekbureau Alko blijkt dat 80,5 procent van de Grieken negatief is over Clinton, terwijl 92,4 procent ervan uitgaat dat hij er niet in zal slagen de oude vete tussen Griekenland en Turkije op te lossen.

Clinton vertrekt aanstaande zondag naar Turkije, in verband met de topbijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij verklaarde onder meer de gespannen relatie tussen Turkije en Griekenland te willen verbeteren. De president zal tijdens zijn Europese reis ook Italië en Bulgarije bezoeken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.