Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[BOL]
[Tele2]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Primafoon opent je wereld]
[Belastingdienst]

Damrak in wilde stemming

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde gisteren in een verre van rustige stemming. Terwijl de markt vriendelijk opende, stortte de handel na een uitstekende dag kort voor sluiting als een pudding in elkaar. De AEX-index sloot daardoor slechts 1,26 punten hoger op 583,39.

Net na de ommekeer zorgde de introductie van het aandeel KPN Qwest voor een waar spektakel. Het aandeel, waarvan de introductiekoers was vastgesteld op EUR20, kreeg om half vier een eerste notering van EUR30. In een uur tijd werden er 5,7 miljoen stukken verhandeld. De koers van de nieuwkomer sloot na een uur handelen op EUR30,30.

De handel in KPN Qwest begon pas laat in de middag, omdat het tijdstip van introductie gelijk moest liggen met dat op de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq. Het kabelbedrijf is een gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest. Kabelbedrijven liggen goed in de markt, want ook branchegenoot Versatel heeft recent een explosieve ontwikkeling op de beurs doorgemaakt.

Wat het ook verbazend goed doet, is ING. De voortdurende stijging van het aandeel van de bank blijft beurshandelaren verbazen. Waar andere financiële waarden een wat kwakkelend bestaan op de beurs leiden, boekt het aandeel ING keer op keer winst. "Dit is geen normale marktbeweging. Daar moet een partij achter zitten die bezig is een flink belang op te bouwen", meende een handelaar. ING sloot met een plus van EUR1,60 op EUR61,18.

De AEX-index bewoog zich gisteren tussen 10,11 punten en 1,06 punten in de plus. De ommekeer, een goed uur voor opening, wijt een beursbezoeker vooral aan de vervelende opening op de Amerikaanse effectenbeurs. De Dow Jones-index stond een half uur na aanvang van de handel 13,5 punten lager op 10.705. Met een stijging van 0,22 procent bleef het Damrak overigens opnieuw achter bij Frankfurt en Londen. Daar stegen de belangrijkste graadmeters tussen 0,8 en 0,9 procent.

Wat de Amsterdamse beurs, evenals alle andere Europese beurzen, enigszins een duwtje in de rug gaf waren de meevallende Duitse werkloosheidscijfers over de maand oktober. Het werkloosheidspercentage staat op het laagste niveau sinds het najaar van 1996. Analisten noemden de gegevens verrassend goed en zien het cijfer als teken dat de economie het beter gaat doen. Over het algemeen was verwacht dat het aantal werklozen niet zou veranderen of zelfs iets zou stijgen.

Was het macro-economische nieuws nogal mager, op het bedrijvenfront was de nodige beroering. Het was vooral Koninklijke Olie die de AEX op sleeptouw neemt. Gisteren werd bekend dat de International Energy Agency de olieprijzen vooralsnog niet ziet dalen. Per vat kost deze grondstof nu inmiddels meer dan $23,50. 'Olies' klommen EUR1,65 tot EUR56,55.

KLM moest het gisteren bezuren als grootste daler in de AEX. Met EUR1,23 minder kost een aandeel KLM nu EUR25,60. Rivaal Lufthansa kondigde gisteren de aankoop van een 20%-belang in British Midland aan, terwijl KLM eerder ook interesse toonde. Lufthansa neemt het belang over van SAS. De Noorse deelneming Braathens kondigde aan te zullen stoppen met enkele verliesmakende routes.

Grootste daler onder de Midkap-fondsen was raambekledingproducent Hunter Douglas. Het aandeel sloot EUR1,20 lager op EUR26,80. Voorbeurs berichtte de producent van Luxaflex dat de nettowinst over het derde kwartaal met 10,4% is gestegen tot EUR 27,4 miljoen. Analisten rekenden gemiddeld op een iets hogere winst van EUR27,6 miljoen. De winst per aandeel steeg met 10,6% tot EUR0,73, waar analisten uitgingen van 75 eurocent.

Endemol was een grote stijger onder de middelgroten. Het fonds won EUR2,50 op EUR34,00. Het entertainment-concern heeft zijn contract met RTL Television voor de levering van tv-programma's aan de Duitse markt verlengd tot eind 2002. Vanaf maart 2000 zal een Duitse versie van het gluurprogramma Big Brother geleverd worden. Als Big Brother in Duitsland net zo aanslaat als in Nederland kan dat een grote impuls geven aan Endemol. "De overeenkomst voorziet ook in een budget voor de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe programma-formats. Endemol is echter vrij om, net als in de afgelopen jaren, te werken voor andere Duitse zenders", aldus de pretfabriek. RTL-directeur Josef Andorfer: "In Nederland is dit concept een overweldigend succes. Wij zijn vol vertrouwen over de mogelijkheden ervan en zien de introductie dan ook met spanning tegemoet."

Op de lokale markt noteerde Arcadis EUR0,05 lager op EUR7,60. Dit hoewel het ingenieursbureau een 11% hogere winst van EUR 4,1 miljoen bekendmaakte over het derde kwartaal. Voor heel 1999 verwacht de directie een 10%-groei van de nettowinst voor buitengewone baten en lasten.

Rahany Gramberg






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.