Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Compu'Train]
[Reaal]
[Primafoon opent je wereld]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[CMG]
[Eurocard MasterCard]
[BOL]

NS koopt verlofdagen
af met dure computer

door Dominique Weesie - UTRECHT, dinsdag

De directie van de Nederlandse Spoorwegen heeft zijn werknemers een peperdure computer aangeboden in ruil voor een aantal verlofdagen. De riante beloning moet ervoor zorgen dat de dienstregeling niet volledig in de war loopt door onvoldoende personeel.

De computer, een Compaq Pressario inclusief printer met een gezamenlijke waarde van ruim zevenduizend gulden, kan belastingvrij worden aangeschaft tegen inlevering van twaalf vrije dagen. In plaats van de computer kan ook worden gekozen voor uitbetaling van de verlofdagen of het opbouwen van extra pensioen.

Op deze manier hoopt de directie het grote aantal vrije dagen die de 11.000 werknemers van NS-Reizigers (NSR) nog tegoed hebben "op een alternatieve manier" te kunnen inkrimpen.

Volgens de NS heeft het zogenaamde stuwmeer aan verlofdagen meerdere oorzaken. Voornaamste is de invoering van de 36-urige werkweek. Hierdoor hebben alle NSR-werknemers één keer in de twee weken een extra dag vrijaf. Het werk moet dan echter wel worden overgenomen door collega's.

Krappe arbeidsmarkt
Daarnaast noemt de NS-zegsman de nieuwe dienstregeling, die in mei van dit jaar werd doorgevoerd. "Hierdoor zijn op een groot aantal trajecten veel meer treinen gaan rijden, wat heeft geleid tot extra personeelsvraag op een toch al krappe arbeidsmarkt," aldus de NS-zegsman.

Om te voorkomen dat er straks geen trein meer in ons land rondrijdt omdat de NS'ers massaal van hun vrije dagen aan het genieten zijn, heeft de directie daarom besloten een beloning in het vooruitzicht te stellen voor NSR-werknemers die bereid zijn een aantal vrije dagen in te leveren.

Hierop is massaal gereageerd, bevestigt de woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. Met name de computer heeft veel NS'ers ertoe bewogen vrije dagen in te leveren.

Zevenduizend gegadigden
Van de 11.000 NSR-werknemers hebben er ruim zevenduizend gekozen voor de computer inclusief printer en diverse software-programma's, waaronder de NS-reisplanner. Nog eens zeshonderd NS'ers kozen ervoor hun overtollige verlofdagen contant te laten uitbetalen. Een kleine honderd verkoos de extra pensioenopbouw.

De eerste computers zijn inmiddels bij de werknemers gearriveerd. De NS verwacht dat nog voor het einde van deze maand iedereen over zijn nieuwe pc beschikt. De enige voorwaarde die de NS heeft gesteld, is dat de gelukkige eigenaren voortaan wel per e-mail voor de baas bereikbaar zijn. "Omdat het merendeel van de mensen nu over een computer beschikt, verwachten wij in de toekomst veel papier te kunnen gaan besparen. Zo sla je twee vliegen in één klap."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.