Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[BOL]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Belastingdienst]

Pronk komt VS tegemoet
in klimaatafspraken

Van een onzer verslaggeefsters - BONN, donderdag

Minister Pronk (Milieu) wil af van het voorstel dat er aan de Verenigde Staten een maximum wordt gesteld aan het 'afkopen' van de uitstoot van broeikasgassen in het buitenland. Dat zei de milieuminister gisteren tijdens de vijfde klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bonn.

De landen van de Europese Unie vinden dat maximaal de helft van de beoogde reductie in het buitenland gehaald mag worden. Dat systeem van verhandelbare emissierechten houdt in dat de geïndustrialiseerde landen in andere landen schone lucht 'kopen' door daar te investeren in milieuvriendelijke projecten. De Verenigde Staten willen dat op grote schaal gaan doen en zijn dan ook sterke tegenstanders van zo'n maximum. Mede door dat voorstel zetten de VS hun voet dwars bij de ratificatie van het van verdrag van Kyoto. Daar hebben de landen van de VN in 1997 afgesproken met hoeveel procent zij de uitstoot van broeikasgassen zouden verminderen.

Om de Verenigde Staten tegemoet te komen stelt Pronk nu voor om het maximum aan buitenlandse maatregelen om te zetten in een minimum voor maatregelen in het binnenland. "Dat zou betekenen dat je praat over een reductiepercentage dat in eigen land gehaald moet worden, maar de landen verder vrij laat in hun buitenlandse inspanningen", aldus Pronk.

De minister zei gisteren "onverwachts tevreden" te zijn over de manier waarop de conferentie verloopt. "Alle ministers hebben voor het eerst publiekelijk uitgesproken dat ze vinden dat er sinds Kyoto te weinig is gebeurd en er is constructief overlegd over hoe dat beter kan."

Vooraf had de minister laten doorschemeren niet te veel te verwachten van de conferentie. Maar na afloop van de vijfdaagse top zullen er naar verwachting ook geen harde resultaten op tafel liggen. Een jaar geleden, tijdens de conferentie in Buenos Aires was al afgesproken dat het overleg dit jaar eens gebruikt zou worden om het pad te effenen voor de zesde klimaatconferentie die in november 2000 in Den Haag zal worden gehouden. "Daar zullen de grote knopen worden doorgehakt", verwacht Pronk, die dan de voorzittershamer zal overnemen. Hij hoopt dat er in Den Haag onder meer overeenstemming wordt bereikt over de manier waarop de naleving van de Kyoto-afspraken wordt gecontroleerd. Ook moet er dan duidelijkheid komen over de bijdrage van ontwikkelingslanden aan de oplossing van het broeikasprobleem.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.