Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[BOL]
[Tele2]

Shell/BASF wereldleider
in polypropyleenproductie

Van een onzer redacteuren - ROTTERDAM, donderdag

Shell en het Duitse chemieconcern BASF gaan samen een dochterbedrijf opzetten op het gebied van polypropyleen en polyethyleen. De nieuwe dochter, waarin een aantal bestaande bedrijven wordt verenigd, zal een jaaromzet van $6 miljard (ruim ƒ12 miljard) krijgen. Shell en BASF krijgen elk een belang van 50 procent in de nieuwe onderneming.

Deze wordt, mits de diverse mededingsautoriteiten akkoord gaan met de bundeling, op het gebied van polypropyleen de grootste producent ter wereld, bij de productie van polyethyleen staat de onderneming op de vierde plaats op de wereldranglijst.

In de nieuwe bundeling worden de bedrijven Elenac, Montell en Targor ingebracht. In totaal werken bij die ondernemingen ruim 10.000 mensen. De statutaire zetel van de nieuwe dochter komt in Nederland.

Voor dr. Volker Trautz, bestuurslid van BASF en verantwoordelijk voor de divisie plastics en vezels, is de nu aangekondigde samenwerking een logische voortzetting van de enkele jaren geleden uitgestippelde strategie van zijn concern.

Voordat de bundeling een feit is zal er eerst nog het nodige geschoven moeten worden met aandelenpakketten. Zo werd Targor in 1997 gesticht als een joint venture tussen BASF en Hoechst, met 1600 man personeel. Dit 50-procent van Hoechst is nu in handen van Celenase, die zijn pakket aan BASF zal verkopen.

Montell is volledig in handen van de Kon./Shell Groep. Met een jaarlijkse productie van 4 miljoen ton polypropyleen is de onderneming een van de grootste producenten ter wereld. Fabrieken staan op 30 locaties, verspreid over vijf continenten. Bij Montell werken 5400 personeelsleden.

Elenac is gezamenlijk eigendom van de Duitse Shell, BASF en de Franse Shell. De onderneming houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en marketing van polyethyleen producten en -technologieën. In Europa staat Elenac op de tweede plaats op de ranglijst van de producenten van polyethyleen. Daarvan wordt in fabrieken in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje jaarlijks 2 miljoen ton geproduceerd. Deze onderneming heeft 3100 man personeel in dienst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.