Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Belastingdienst]
[Tele2]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]

'Niet genoeg geld
voor wachtlijsten
in de thuiszorg'

BUNNIK, donderdag

Er is komend jaar helemaal geen geld genoeg om de wachtlijsten in de thuiszorg weg te werken. Met het extra geld dat het kabinet ter beschikking stelt, kan de normale groei worden opgevangen. Maar niet ook nog een wachtlijst van 23.000 mensen worden weggewerkt.

Dat stelt directeur Clevers van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT). Hij reageert daarmee op uitspraken van staatssecretaris Vliegenthart (VWS), dat er wel voldoende geld is om de wachtlijsten in de thuiszorg weg te werken.

Vliegenthart gaat er van uit dat het probleem in de thuiszorg met ƒ100 miljoen op te lossen is, aldus Clevers. Zij gaat er daarbij vanuit dat de meeste wachtenden alleen huishoudelijke hulp nodig hebben à raison van ƒ19 per uur. Maar volgens berekeningen van de LVT is er ƒ233 miljoen nodig om de mensen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Vaak gaat het niet om alphahulp, die inderdaad ƒ19 per uur kost, maar om duurdere hulp, waarvoor volgens officiële tarieven ƒ47 per uur moet worden betaald.

Het kabinet trekt komend jaar ƒ425 miljoen extra uit voor de ouderenzorg. Daarvan gaat ƒ132 miljoen naar de verpleeghuizen, aldus Clevers. De geestelijke gezondheidszorg krijgt een deel, er is geld uitgetrokken voor het persoonsgebonden budget waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen.

"In feite blijft er van de ƒ425 miljoen zo'n ƒ124 miljoen vrij besteedbaar geld over", stelt Clevers. Dat geld kan in de regio door de zorgkantoren worden ingezet voor zowel verpleeghuizen, verzorgingshuizen als thuiszorg. Clevers denkt niet dat de thuiszorg daarvan ƒ100 miljoen krijgt.

Het ministerie blijft erbij dat de berekeningen die zijn gemaakt aan de hand van de vastgestelde behoefte aan hulp kloppen. Bovendien gaat Clevers eraan voorbij dat extra plaatsen in verpleeghuizen, ook voor de thuiszorg een verlichting betekenen, aldus VWS.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.