Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[Tele2]

Andere huisarts
is vaak probleem

UTRECHT, donderdag

Patiënten die van huisarts willen veranderen lukt dat vaak niet zomaar. Veel huisartsen maken afspraken om geen patiënten van elkaar over te nemen, zo blijkt uit een onderzoek van de Regionale Informatie- en Klachtenbureaus Gezondheidszorg (IKG's). De bureaus ontvingen tijdens een meldactie in een week 750 klachten.

Bij de helft van het aantal klachten betreft het afspraken van artsen om geen patiënten van een collega in te schrijven. Bij de overige klachten bedienen de artsen zich volgens de onderzoekers wel van deugdelijke argumenten. Volgens richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn een volle praktijk of een te grote afstand tussen patiënt en praktijk goede redenen om hen te weigeren.

Meer dan de helft van de patiënten die zich hebben gemeld, wilden een nieuwe huisarts omdat zij geen vertrouwen meer in hun oude huisarts hadden. Anderen moesten wel omzien naar een nieuwe huisarts omdat zij verhuisden of omdat de praktijk van hun 'eigen' huisarts sloot.

De IKG's, het Landelijk Informatiepunt voor Patiënten (LIP) en de Stichting Ombudsman schrijven dat de 750 klachten nog maar "een topje van de ijsberg" vormen. Zij willen dat er "landelijke, eenduidige regels" komen voor het weigeren van patiënten. Verder pleiten zij voor een betere voorlichting over de regels voor vrije huisartsenkeuze. Ook moet volgens de organisaties duidelijk worden welke praktijken geen patiënten kunnen aannemen omdat zij bijvoorbeeld vol zijn. Dit om te voorkomen dat patiënten onnodig verschillende praktijken afbellen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.