Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[BOL]
[V & L informatica]

AEX sluit nu weer hoger

AMSTERDAM, donderdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs zorgde optimisme en professionele handel er gisteren voor dat de AEX-index 10,18 punten aandikte tot 579,17. In het oog sprong toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASM Lithography (ASML). Dat aandeel bereikte tussentijds een all time high van EUR73,95. Dat niveau kon ASML echter niet vasthouden.

De toeleverancier aan de chipindustrie sloot uiteindelijk op EUR73,15 EUR4,65 hoger dan het slot van dinsdag. Voorbeurs werd bekend dat ASML met een groep branchegenoten overeenstemming heeft bereikt over de versnelde ontwikkeling van de zogenoemde scalpel technologie. Die technologie moet in de toekomst worden ingezet bij de productie van nieuwe generaties geïntegreerde systemen. Naast ASML tekenden ook Applied Materials, Lucent Technologies, Motorola, Samsung en Texas Instruments de overeenkomst.

Een handelaar verwonderde zich over de koersontwikkeling van ASML. "Gebaseerd op een verwachte winst per aandeel van 50 eurocent in 1999 betaal je toch ruim 140 keer de winst. Dat is nogal wat. Het is alleen voor toekomstige winstgroei dat je betaalt, maar dat geldt wel voor meer fondsen."

ASML zou naast van de aankondiging woensdag voorbeurs ook profiteren van een positieve stemming op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, dinsdag. Daar piekte de technologiezware Nasdaq Composite-index eergisteren ruim boven de 3000 punten-grens. Het was de eerste keer dat de Nasdaq Composite dat niveau bereikte.

Vooral chipproducent Intel trok de index omhoog. Daarnaast profiteerde de technologiesector van positieve uitspraken van Merrill Lynch. Op het Damrak profiteerde gisteren ook elektronicaconcern Philips van het optimisme. Het aandeel dikte EUR4,70 aan tot EUR100,50.

Veel ogen waren daarnaast gericht op luchtvaartmaatschappij KLM (+EUR0,45 op EUR26,16). Die rapporteerde over het tweede kwartaal van boekjaar 1999/2000 een nettoresultaat van ƒ152 miljoen. Een jaar eerder was dat nog ƒ361 miljoen.

Over de eerste zes maanden van het lopende boekjaar realiseerde KLM een nettowinst van ƒ1.127 miljoen, waarvan ƒ898 miljoen het gevolg was van een bate (in verband met de verkoop van Galileo International). Over de eerste zes maanden van boekjaar 1998/99 boekte KLM nog een nettowinst van ƒ572 miljoen.

Over de vooruitzichten toonde de KLM zich gisteren optimistisch. "Hoewel de omgeving moeilijker is dan we in lange tijd hebben meegemaakt", aldus de luchtvaartmaatschappij, zijn wel degelijk tekenen van verbetering zichtbaar. De KLM verwacht dan ook "een significante verbetering van de opbrengsten in het tweede halfjaar", die echter kleiner zal zijn dan de toename van de bedrijfslasten. Per saldo voorziet de luchtvaartmaatschappij over het tweede halfjaar van 1999/2000 daarom een lager bedrijfsresultaat dan een jaar eerder. De daling zou echter "significant minder" zijn dan die van 28,4% in het eerste halfjaar.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 21 hoger en vier lager. Grootste procentuele stijgers waren uitgever VNU (+8,0% op EUR34,99) en handelshuis Hagemeyer (+7,1% op EUR20,75), grootste daler staal- en aluminiumconcern Corus (-1,7% op EUR1,75).

Onder de Midkap-fondsen was het beeld wat tegengesteld. Niet meer dan acht aandelen eindigden met een plus en twaalf met een min. Grootste stijger was was- en afwasmiddelenfabrikant Benckiser (+4,4% op EUR59,85, grootste daler leverancier van kantoorbenodigdheden Ahrend (-3,6% op EUR11,95). Eind vorige week ontstond onduidelijkheid over de winstverwachting van Ahrend toen de topman van het concern in een interview stelde misschien de in het vooruitzicht gestelde "geringe winstgroei" van 2 a 4% niet te zullen halen.

ICT-dienstverlener Getronics eindigde EUR0,40 lager op EUR46,85. Dinsdag duikelde de koers van het aandeel al met ruim 4%. Naar aanleiding van die koersval nam Van der Hoop Effektenbank contact op met Getronics. Die stelde in een reactie dat de integratie met het overgenomen Wang volgens plan verloopt, zonder dat daarbij budgetten worden overschreden. De orderstroom zou met het oog op de nadere eeuwwisseling weliswaar iets afnemen, maar niet meer dan bij de publicatie van de halfjaarcijfers al werd aangegeven.

Als oorzaak van de koersdaling zou de dinsdag doorgevoerde verlaging van de winsttaxatie door analisten van Morgan Stanley Dean Witter gezien moeten worden, aldus Getronics. Ook de wat tegenvallende cijfers van Cap Gemini zouden een reden kunnen zijn.

Cap Gemini SA, het Franse moederconcern dat Cap Gemini Nederland onlangs overnam, zag de omzet over het derde kwartaal van dit jaar met 3% stijgen tot EUR1.005 miljoen. Daarmee vlakte de omzetgroei aanzienlijk af vergeleken bij de bijna 14% over het tweede kwartaal.

René Lukassen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.