Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Netaspect]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Demon]
[Compu'Train]
[Reaal]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]

C&A-familie rijkste van Nederland

Van onze economische redactie- AMSTERDAM, donderdag

De familie Brenninkmeijer, eigenares van C&A, is met een geschat vermogen van liefst 15 miljard gulden veruit de rijkste van Nederland. Op de tweede plaats komt biermagnaat Freddy Heineken met een vermogen van 8,8 miljard gulden, direct gevolgd door de familie Fentener van Vlissingen met 8,5 miljard gulden.

 

Dat blijkt uit de jaarlijkse samenstelling van de top-500 van meest gefortuneerde Nederlanders door het zakenblad Quote. Deze groep Nederlanders bezit een totaal vermogen van 156,4 miljard gulden, 20 procent meer dan in 1998. De top-25 is met een vermogen van bijna 79 miljard gulden goed voor iets meer dan de helft van dat totaal.

De Brenninkmeijers bezetten vorig jaar de derde plaats, maar Quote meent dat de familie veel meer belangen heeft dan vorig jaar nog werd aangenomen, zodat het vermogen werd bijgesteld van 8 naar 15 miljard gulden. Dat C&A vorig jaar in Europa ongeveer 1 miljard verlies leed bracht de toppositie totaal niet in gevaar.

Heineken zag zijn vermogen met 1,4 miljard toenemen en kon op die manier zijn tweede plaats handhaven. Het vermogen van de familie Fentener van Vlissingen, die vorig jaar de eerste plaats bezette, bleef stabiel op ƒ8,5 miljard.

Baan verliezers
De grootste verliezers zijn evenals vorig jaar de gebroeders Jan en Paul Baan, de oprichters van het gelijknamige automatiseringsbedrijf. Ze kelderden met een vermogen van 1,4 miljard gulden 1,6 miljard gulden minder dan vorig jaar van de achtste naar de vijftiende plaats. Twee jaar geleden waren ze met 5,5 miljard gulden nog goed voor de derde plaats.

Nederland telt 22 miljardairs, drie meer dan een jaar geleden. Dit jaar drongen 71 nieuwe namen door tot de top-500. Daaronder bijvoorbeeld quizmaster Ron Brandsteder, die met een geschat vermogen van 70 miljoen gulden plaats 370 wist te bereiken.

Topsporters
Topsport blijkt geen vetpot te zijn. De rijkste sportman, de in Amerika basketballende Rik Smits, komt met 130 miljoen gulden niet verder dan plaats 209. Voetballer Ruud Gullit bezet met 90 miljoen gulden plaats 287, op afstand gevolgd door Dennis Bergkamp (plaats 303) met 85 miljoen gulden en Marco van Basten (plaats 350) met 70 miljoen gulden.

Johan Cruyff heeft in een heel leven van topvoetbal niet meer bij elkaar weten te sprokkelen dan 50 miljoen gulden en eindigt daarmee in de achterhoede op plaats 445. Tennisser Richard Krajicek bezet met 45 miljoen gulden de laatste plaats van de top-500. Daarmee is hij nog een stuk beter af dan bij voorbeeld Frank Rijkaard, die met zijn 'schamele' 40 miljoen gulden niet tot de top-500 wist door te dringen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.