Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Demon]
[Euromatch/Brunel]
[Reaal]
[Netaspect]
[Yess]
[CMG]
[BOL]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Compu'Train]
[Primafoon opent je wereld]

Pensioenprobleem voor huiseigenaar

door René Boumans - AMERSFOORT, donderdag

Oudere huiseigenaren met een laag pensioen worden straks gedwongen om hun huis te verkopen als ze hun pensioen op redelijke manier willen aanvullen.

Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in zijn reactie op het nieuwe Belastingplan 2001, waarover in Den Haag momenteel druk politiek overleg plaats vindt.

De overheid, maar ook consumentenorganisaties, hebben mensen jarenlang voorgehouden dat ze zich niet zoveel zorgen hoeven maken over hun pensioen als ze maar een eigen huis kochten. Dat wordt nu in één keer ongedaan gemaakt.

Als kleine zelfstandigen of mensen met een gebroken pensioen een aanvulling op hun maandinkomen nodig meenden te hebben, konden ze daarvoor een krediethypotheek te nemen.


Extra pensioen
Veel ouderen hebben de schuld op hun huis bijna helemaal afgelost. Bovendien is hun bezit meestal fors in waarde gestegen. Uit zo'n krediethypotheek (waarop geen aflossing hoeft te worden betaald) kan dan gedurende bijvoorbeeld 20 jaar een vast maandelijks bedrag van honderden guldens extra pensioen worden uitgekeerd.

Alleen is in het nieuwe belastingplan de rente die op deze krediethypotheek moet worden betaald, niet meer fiscaal aftrekbaar. Omdat het geen rente betreft voor de aankoop of verbetering van de eerste eigen woning.

Mr. F. van Loon, directeur Algemeen Ledenbelang van de Vereniging Eigen Huis (VEH), spreekt van een grote onrechtvaardigheid. "Het gaat hier niet om renteaftrek voor consumptieve kredieten, waarmee mensen mooie auto's of dure jachten kopen. Het gaat om het verkrijgen van een redelijk inkomen. Hierdoor zijn de gepensioneerden de dupe aan wie decennia lang is voorgespiegeld dat het eigen huis een mooi appeltje voor de dorst was. Wij vinden dat mensen die een extra hypotheek op hun huis nemen om zo hun pensioen te kunnen aanvullen tot 70% van het laatstverdiende loon, die rente moeten kunnen aftrekken."

Aftrekbaar
In andere onderdelen van het belastingplan wordt overigens wel rekening gehouden met het opbouwen van een 'redelijk' pensioen. Pensioenpremie blijft aftrekbaar. En hoewel belasting-aftrek voor lijfrentes verdwijnt, kunnen mensen die kunnen aantonen dat ze die lijfrentes nodig hebben om een pensioen tot 70% van het laatstverdiende salaris op te bouwen, ook die lijfrentes blijven aftrekken. "Elke Nederlander geniet dus een belastingvoordeel bij het verkrijgen van voldoende pensioen, behalve de oudere huiseigenaar. En dat vinden wij niet eerlijk," zegt Van Loon.

"Het enige dat deze mensen rest, is hun huis te verkopen om in een huurhuis te gaan wonen. Dan mogen ze hun bezit gewoon 'opeten'," aldus een boze Van Loon. Volgens hem gaat het om een bijzonder groot deel van de gepensioneerde huiseigenaren. "Ik denk meer dan 70%".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.