Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Compu'Train]
[Demon]
[BOL]
[Reaal]
[Netaspect]
[Primafoon opent je wereld]
[CMG]
[Yess]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]

Aanpak criminelen gaat
Kamer niet hard genoeg

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Minister Korthals (Justitie) weigert voorlopig aan de vurige wens van de Tweede Kamer tegemoet te komen om hardere maatregelen te nemen tegen zware criminelen, zoals incestplegers en kinderverkrachters.

De VVD-bewindsman wil een groot aantal voorstellen van het parlement voor een strenger beleid eerst onderzoeken, voordat hij er een definitief oordeel over velt.

De Kamer is daar zeer teleurgesteld over en overweegt Korthals alsnog te dwingen om krachtig op te treden. "Het totale pakket aan maatregelen dat Korthals hier aankondigt is niet afdoende. Wij komen hier zeker op terug", dreigt VVD-Kamerlid Nicolaï.

Korthals voelt vooralsnog helemaal niets voor het verzoek van onder meer de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks om de proeftijd van zedendelinquenten fors te verlengen tot bijvoorbeeld tien of vijftien jaar.

Nu kunnen ex-tbs'ers nog maximaal drie jaar worden gevolgd, nadat zij hun straf hebben uitgezeten. Maar volgens de Kamer is dat onvoldoende om de kans dat misdadigers weer in de fout gaan aanzienlijk te verkleinen.

Maar volgens Korthals, die gisteren de begroting van zijn ministerie in de Kamer verdedigde, worden door een verlenging van die proefperiode de overheid en de reclassering te zwaar belast. "Dat betekent een geweldige opgave voor de overheid", aldus de bewindsman, die met deze uitspraak de Kamer in het harnas jaagt.

'Zwaktebod'
Dat is een zwaktebod", concludeert D66-Kamerlid Dittrich. "U als minister moet toch alles op alles zetten en iets aan doen aan het feit dat een groot percentage zware criminelen weer in de fout gaat."

Ook de PvdA en de VVD hebben harde kritiek. "Het vergt inderdaad een inspanning, maar dat mag ook als de prijs zo hoog is", aldus PvdA-Kamerlid Kalsbeek. "U gaat daarmee volledig voorbij aan de kern, namelijk het terugdringen van de kans dat iemand opnieuw in de fout gaat", aldus VVD'er Nicolaï.

De Kamer is ook zeer ontevreden over het feit dat Korthals vooralsnog weigert om zware criminelen die een gevangenisstraf van drie jaar of meer krijgen ook een voorwaardelijk straf mee te geven. Nu kan dit alleen bij criminelen die een straf van minder dan drie jaar hebben gekregen.

Tegen de wens van de VVD in is Korthals op dit moment ook niet bereid om kinderverkrachters en incestplegers langer en vaker tbs, ofwel dwangverpleging, op te leggen.

Ook vinden de liberalen dat de VVD-minister niet ver genoeg gaat in zijn voorstellen om sneller dna-materiaal af te laten nemen bij bijvoorbeeld criminelen die geen tbs hebben gekregen en weigeren dat materiaal af te staan. "De minister wil het nog onderzoeken. Het is te vrijblijvend", concludeert liberaal Nicolaï.

De minister voelt er verder ook niets voor om, zoals GroenLinks voorstelt, misdadigers in gevangenissen eerder en meer te behandelen. "Dat moet vooral na het uitzitten van de straf gebeuren", aldus Korthals.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.