Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Demon]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[CMG]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Reaal]
[Netaspect]
[Yess]

Grote druk op Borst
om huisartsen-
tekort op te lossen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Een Kamermeerderheid zet minister Borst (Volksgezondheid) onder grote druk om het dreigende tekort aan huisartsen in Nederland op te lossen.

De VVD werkt met steun van PvdA, D66 en CDA aan een voorstel om rigoureuze maatregelen te nemen tegen de "ramp" die op ons afkomt. De kostbare plannen honderden extra huisartsen zullen een gat slaan in de begroting van de D66-bewindsvrouw.

"Er zijn nu maar 36 extra opleidingsplaatsen gepland voor huisartsen, dat moeten er de komende jaren wat ons betreft enkele honderden worden", aldus het liberale Kamerlid Van Blerck. Volgens de VVD'ster gaat Borst voorbij aan het simpele feit dat iedereen in Nederland een huisarts nodig heeft.

Praktijken vol
De Kamer ziet zich gesteund door een onderzoek van de Ombudsman, waaruit blijkt dat Nederlanders ook nu al niet meer zelf kunnen kiezen voor een huisarts; de praktijken zitten vol.

"De komende jaren zullen veel huisartsen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Anderen kampen met een 'burn out' vanwege de enorme werkdruk. Het aantal klachten van huisartsen over de onwerkbare situatie neemt toe", zegt Van Blerck. De VVD'ster zal haar voorstel doen bij de behandeling van de zorgnota van Borst.

Minister Borst onderkent het probleem, maar vindt dat zij en haar collega Hermans (Onderwijs) al voldoende maatregelen nemen. Zo moeten de huisartsen in opleiding vooraf strenger worden getoetst op hun motivatie, omdat veel aspirant-huisartsen uitvallen. "Maar 80 procent van de opgeleiden gaat ook echt aan de slag. Dat vind ik te weinig. De selectie aan de poort moet strenger", aldus Borst gisteren.

Vooralsnog houdt Borst vast aan de uitbreiding van het aantal plaatsen voor huisartsen met 36. "Misschien moet er nog meer uitbreiding komen, maar daarover laat ik mij door deskundigen adviseren", aldus de bewindsvrouw.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.