Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[Euromatch/Brunel]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Netaspect]
[Demon]
[Compu'Train]
[Yess]
[BOL]
[Reaal]
[CMG]

De Grave wil parate
troepen uitbreiden

Van onze parlementaire redactie - TEL AVIV, donderdag

Minister Frank de Grave (Defensie) is er sterk voorstander van om het aantal direct inzetbare parate troepen met meer te verhogen dan de 800 die hij eerder heeft aangekondigd.

Daarmee komt hij tegemoet aan een breed levende wens van de Tweede Kamer om het leger sneller en flexibeler in te kunnen zetten bij vredesoperaties. De Kamer vreest dat met het voorziene aantal de doelstelling, om aan vier vredesmissies tegelijk mee te kunnen doen, niet kunnen worden ingevuld.

Meer parate manschappen kan ook betekenen dat uitgezonden militairen minder lang aan vredesoperaties behoeven mee te doen dan de zes maanden van nu, wat als lang wordt ervaren.

Eind deze maand zal uit de nieuwe Defensienota moeten blijken of De Grave hiervoor het groene licht van het kabinet heeft gekregen, en waar het geld vandaan komt.

Reserveleger
Ook denkt de minister in dit verband aan invoering van een oproepbaar reserveleger van vrijwilligers voor specialistische taken. Maar gezien alle haken en ogen daaraan zal hij hierover nog weinig concreet kunnen zijn. Ook hierom is door de Tweede Kamer gevraagd.

De minister zei een en ander tijdens een bezoek aan Israël, waar hij onder meer gesproken heeft met de premier van dat land en minister van Defensie, Barak.

Uit de gesprekken daar is hij nog meer bewust geworden van het belang van invoering in het leger van anti-raketraketten, die al in een vroeg stadium vijandelijke raketten op grote hoogte uit de lucht kunnen schieten, zonder dat eigen mensen, militairen of burgers, van neervallende resten last hebben, zoals bij de Patriots.

De Grave acht deze technologie ook een belangrijke bescherming voor troepen die bij vredesoperaties zijn betrokken. Indertijd maakte dit soort wapensystemen deel uit van de 'Star Wars'-ideeën van president Reagan.

De minister wil dat Nederland met andere landen gaat uitzoeken hoe dit verdedigingssysteem valt te ontwikkelen. Oorspronkelijk had de minister nogal wat aarzelingen over een verder onderzoek hiernaar.

Ook wil hij verder onderzoek naar de invoering in het Nederlandse leger van onbemande vliegtuigen, die allerlei verkenningstaken zouden kunnen uitvoeren, maar wellicht ook bommen kunnen afwerpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.