Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
4 november 1999
 

[BOL]
[Yess]
[Reaal]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Compu'Train]
[CMG]
[Netaspect]
[Primafoon opent je wereld]
[Demon]
[Euromatch/Brunel]

Grote fraude met tv-pasjes Canal+

door Emile Bode - AMSTERDAM, donderdag

De Economische Controledienst (ECD) is een omvangrijke fraude met speciale pasjes op het spoor waarmee bezitters van een schotelantenne gratis naar betaalzenders zoals Canal+ 1 en 2 kunnen kijken.

De schadepost voor Canal+ bedraagt alleen al vele honderdduizenden guldens per jaar.

Mensen die in het bezit zijn van een schotelantenne en -ontvanger kunnen voor prijzen, oplopend tot ƒ800, zo'n piraten-smartcard moeiteloos kopen en vervolgens gratis kijken naar de Nederlandse betaalzender Canal+. Ook buitenlandse filmkanalen zoals het Duitse DF1 zijn te ontvangen.

Ter illustratie: normaal kost alleen al een legale smartcard voor Canal+ meer dan ƒ600 per jaar.

Coderingssysteem
Slimme schotelbezitters kunnen zelfs voor een paar tientjes naar betaalzender Canal+ kijken. De smartcard die je kosteloos van Canal+ krijgt om via de schotel naar de gratis programma's te kijken, kan door een kraker worden aangevuld met het coderingssysteem van de betaalkanalen van Canal+.

Woordvoerster Frederique Hermie van de Economische Controledienst bevestigt dat 'illegale apparatuur met betrekking tot het betalen van abonnementstelevisie de warme belangstelling van de opsporingsdienst heeft'. Zij wil niet zeggen hoeveel invallen tot op hebben plaatsgevonden. De actie richt zich overigens ook op illegale apparatuur.

Freek van den Engel, bedrijfsjurist van Canal+, bevestigt de invallen. "Wij hebben aangifte gedaan dat tal van bedrijven onze kaarten namaken en in omloop brengen. Daardoor lopen we veel inkomsten mis."

Advertenties
De kaarten zijn simpel te verkrijgen. Sommige schotelhandelaren verkopen ze en er wordt druk mee geadverteerd op internet en in advertenties in satellietbladen. Een beruchte verkoper is Multisat uit Papendrecht. Tot dit weekeinde stond hun website vol met aanbiedingen van illegale apparatuur. Deze elektronische pagina werd een paar dagen geleden ijlings gewist na de actie van de ECD.

De ware schotelfreak weet echter via een website met een zeer ingewikkelde naam nog steeds door te dringen tot deze advertentiepagina. Het gaat om http://redback.ne.com.au/~mpc/blade/htm/english/index.html.

Sommige schotelverkopers stellen dat ze aan de illegale praktijken moeten meedoen omdat zij anders klanten verliezen. De bonafide handel weigert dit evenwel uit angst een slechte naam te krijgen.

De vakhandel verwijt op haar beurt Canal+ dat zij veel te laks is in het bestrijden van de piraterij. Bedrijfsjurist Van den Engel bestrijdt dit: "Wij veranderen ons coderingssysteem voortdurend, maar krakers zijn uitermate vernuftig. Het is een permanente strijd."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.