[Prive Roddelbox]

Wolfsburg verslindt
gefrustreerd Roda JC

door Raymond Kerckhoffs - WOLFSBURG, woensdag

De wijze waarop was niet te verteren. Met een overdosis aan frustraties verdween Roda JC uit de UEFA-Cup. Alsof het nog niet vaak genoeg was gebeurd; in de slotminuten verliezen van Duitsers. Op een pijnlijkere wijze had de nederlaag van de Limburgers tegen Vfl. Wolfsburg niet kunnen plaats vinden. Op het moment dat Roda JC de wedstrijd in haar greep had, werden ze genekt door een fout in de defensie. Drie minuten voor het einde kreeg 'Charlie' Akonnor al ruimte en knalde de alles beslissende 1-0 hard in de rechterhoek. Einde illusie, enkeltje Kerkrade.

Roda JC wordt op weg naar de volgende ronde geblokkeerd. David Zaferin wordt hier aan zijn shirt getrokken.

Met gevoelens van verwijt verdween weer een Nederlandse ploeg van het Europese platform. Trainer Sef Vergoossen zal zich de komende dagen nog wel eens afvragen of de wissel van Regillio Vrede voor Bernard Tchoutang in de 84e minuut wel zo verstandig was. In de ultieme slotfase gooide hij daarmee de he organisatie om. Liefst vier spelers kwamen op een andere plaats te spelen. "Iedereen wist heel goed wat zijn taak was, maar na zo'n wissel moet je op het veld altijd even naar elkaar zoeken", gaf Vrede aan.

De centrale verdediger trof geen blaam, maar droop toch als dé grote verliezer van het veld. Knock-out verdwenen de Roda-spelers in de catacomben. Iedereen besefte dat deze nederlaag onnodig was. Na 90 minuten wisten ze dat Vfl. Wolfsburg slechts een heel beperkte ploeg is. De 1-0 nederlaag was echter bittere realiteit. In de tweede helft domineerde Roda JC op overtuigende wijze de wedstrijd, maar als je vier dotten van kansen op rij verprutst, weet je dat je tegen Duitsers de rekening gepresenteerd krijgt. Trainer Sef Vergoossen wilde in de reguliere tijd het pleit beslechten, maar zijn gok viel verkeerd uit.

"Ik heb Vrede er ingebracht omdat ik dacht dat we binnen de 90 minuten nog konden winnen", legde de Limburgse oefenmeester zijn vreemde manoeuvre uit. "Een stap naar voren en dan zijn er. We hadden immers zoveel grip op de wedstrijd. Na rust had ik geen seconde het gevoel dat we eruit zouden vliegen De enige kansen die Wolfsburg creëerde, waren cadeautjes van de scheidsrechter. Nee, ik heb niet het gevoel dat de wissel in ons nadeel heeft gespeeld. Ik heb op dat moment geen onduidelijkheid in de organisatie geconstateerd."

Toch kan Roda JC zich de nederlaag tegen Vfl. Wolfsburg zelf aanrekenen. In de eerste helft speelden de geel-zwarten met schroom en veel te dicht bij hun eigen doel. In het tweede bedrijf lieten ze wel het achterste van hun tong zien en werden vier 100 procent kansen gecreëerd. Bernard Tchoutang (tweemaal), Bob Peeters en Garba Lawal misten de koelbloedigheid om 'Die Wölfe' te verslinden. En een wolf moet je nu eenmaal geen herder maken.

Toch werd Wolfgang Wolf de held. Hoewel zijn Ghaneese aanvaller Chars Akonnor zwaar geblesseerd was na een ongelukkige botsing met Tchoutang en op het veld gehecht moest worden, weigerde Herr Wolf zijn zwarte parel van de groene mat te halen. Met een bebloede kin speelde hij verder en kreeg op drie minuten voor het einde de bal aangespeeld door Patrick Weiser. In een zee van ruimte knalde hij het leer onhoudbaar hard in de rechterhoek.

Daarna was de tijd voor Roda JC veel te kort om nog een tegenoffensief op te zetten. "Dit is heel zuur", zei Marc Luijpers bleek. "Van Duitsers weet je dat ze in de laatste minuut vaak scoren en ongelooflijk dan gebeurt het weer. We hadden hier het Nederlandse voetbal een dienst kunnen bewijzen. We waren beter dan deze Duitse subtopper, maar staan toch met ge handen."

VfL Wolfsburg (Dui)-Roda JC (Ned) 1-0 (0-0).87. Akonnor 1-0. Scheidsrechter: Bikas (Gri). Toeschouwers: 7677. Gele kaart: Van der Luer, Van Haaren, Zafarin, Rudge (Roda JC).

VfL Wolfsburg:Reitmaier; O'Neil, Thomsen en Kryger; Sebescen (25. Banza/90. Ballwanz), Greiner, Nowak, Akonnor (89. Dammeier) en Weiser; Akpoborie en Juskowiak.

Roda JC:Kalac; Rudge, Luijpers, Valgaeren en Van Haaren; Zafarin, Doomernik, Van der Luer en Lawal; Tchoutang (85. Vrede) en Peeters. Eerste wedstrijd 0-0, VfL Wolfsburg naar derde ronde.