Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
3 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

PSV hoopt op wonder

VALENCIA, woensdag

Al twee keer struikelde PSV in de Champions League over Glasgow Rangers, maar vanavond heeft de Eindhovense club de hulp van oud-trainer Dick Advocaat hard nodig. Alleen een klein wonder kan de Europese tournee van PSV namelijk nog verlengen. Er zal dan sowieso gewonnen moeten worden van Valencia, dat reeds geplaatst is voor de tweede ronde. De Schotse kampioen verdedigt in een rechtstreeks (uit)duel met Bayern München de tweede plaats. Mocht deze 'clash' onverhoopt geen winnaar opleveren, dan zal PSV met minstens vier doelpunten verschil van de Spanjaarden moeten winnen. Dat lijkt een utopie, dus blijft er maar één scenario over dat nog een klein beetje realistisch lijkt: winst voor zowel PSV als de Rangers, waardoor Bayern het kind van de rekening wordt en PSV doorschuift naar het toernooi om de UEFA-beker.

Hoe benader je een missie die je niet meer in eigen hand hebt? Door in te schepen op een luxe zeiljacht en het ruime sop te kiezen. Althans, dat vond Erik Gerets gisteren de beste remedie in de aanloop naar het treffen tussen de nummer één en vier in groep F. De Belg schrapte de gebruikelijke wandeling en ging in op het aanbod van een vriend. "Hij was met zijn bootje toevallig in de buurt. Nou, dan moet je daar grif gebruik van maken. We hebben ons prima geamuseerd."

Het boottochtje tekent de ongedwongen sfeer in het Eindhovense hoofdkwartier, verscholen in de heuvels van Monte Picayo, dik 20 kilometer buiten Valencia. Het hotel in de uitgestrekte sinaasappelboomgaard werd onlangs nog door Bayern München bewoond, maar aan de Duitsers wil Gerets voorlopig even niet herinnerd worden. In het belendende casino mocht hij voor de laatste keer voor het reclamebord van de miljoenenliga zijn boodschap verkondigen. De Belg benadrukte nog even dat, mocht iemand het vergeten zijn, Valencia een 'superploeg' heeft, ondanks de opmerkelijk lage klassering (15e) in de hoogste Spaanse afdeling.


PSV moet het vanavond in en tegen Valencia stellen zonder Johann Vogel. Tijdens de avondtraining in het Mestalla-stadion aandachtig gevolgd door 'toerist' Guus Hiddink trainde de Zwitser niet voluit. Hij had te veel last van een liesblessure. "De kwetsuur zit toch dieper dan ik had verwacht en ik wil het risico niet nemen dat ik hem voor langere tijd kwijt ben", verklaarde Erik Gerets, die sprak van een "flinke streep door de rekening." Vogel is een belangrijke pion op het middenveld naast Mark van Bommel. De kans is groot dat Ovidiu Stinga nu naar het centrum verhuist en Dmitri Khokhlov aan de rechterkant gaat spelen.


Trainer Hector Cuper verwierf de voorbije twee seizoenen de bijnaam 'Cuperfield' vanwege de magische krachten die hij wist aan te boren op het eiland Mallorca, waar naast zon en zee plotseling ook voetbal ongekend populair werd. In de grote stad valt de toverdrank van de Argentijnse druïde echter niet bij iedereen in het goede keelgat en blijft Cuper voorlopig op de been door de goede prestaties in de Champions League. Gerets heeft gelijk als hij de kwaliteit van Valencia aan superlatieven koppelt. Zijn collega kan vanavond een ijzerksterk team op de been brengen, terwijl gelouterde internationals als Caizares (keeper), Björklund, Roche en Ilie geblesseerd zijn. Dat is net het verschil met het wisselvallige PSV, merkte Gerets op toen de bijrol van zijn ploeg ter sprake kwam.

"In Nederland hebben we te weinig concurrentie, op internationaal niveau nog te weinig ervaring. In Glasgow zijn we helemaal weggespeeld, maar de zege op Bayern München was weer een topprestatie. Het is een weg van vallen en opstaan. Met een beetje geluk kwalificeren we ons volgend seizoen opnieuw voor het hoofdtoernooi. In een groep met tegenstanders van het kaliber Valencia en Glasgow Rangers geef ik PSV dan een betere kans."

Ruud van Nistelrooy sloot zich aan bij de woorden van zijn trainer. "Het gebrek aan ervaring en slimheid is in de vijf wedstrijden wel gebleken. Neem de eerste wedstrijd tegen Bayern in München. We spelen een goede, misschien wel de beste wedstrijd, maar verliezen toch met 2-1. Ik vond die avond het meest typerend voor onze prestatiecurve in de Champions League."

Uitgerekend in Valencia was de topscorer van Nederland en Europa door PSV naar voren geschoven om Gerets bij te staan tijdens de persconferentie. Een inkoppertje derhalve voor de Spaanse pers om Van Nistelrooy gelijk even aan de tand te voelen inzake de geruchten als zou hij in de havenstad de opvolger van sterspeler Claudio Lopez zou moeten worden. Valencia kan een nummertje trekken. Uiteraard legde de spits, die de laatste zeven duels telkens scoorde, beleefd uit dat zijn aandacht voorlopig gefocust blijft op PSV. Andersom trouwens ook. Nadat Gerets had verteld dat men een minder aanvallend PSV kan verwachten met het oog op de vlijmscherpe counters van Valencia, vroeg een Spaanse journalist zich af hoe PSV dan van Valencia zou kunnen winnen. Gerets had zijn antwoord al klaar. "Alle ballen op Van Nistelrooy."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.