Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]
[Belastingdienst]
[BOL]

Verzekeraar Ohra stopt
met teakwoodpolissen

Van onze financiële redactie - AMSTERDAM, woensdag

De Arnhemse bank-verzekeraar Ohra stopt plotseling met haar Teakwood Rendementspolis. Volgens Ohra zijn de rendementsverwachtingen van haar teakwoodplantage in Costa Rica flink gedaald en bovendien is er een geschil met Flor y Fauna, de beheerder van de plantage. "Het teakwoodproject is nu geen goede basis meer voor levensverzekeringsprodukten", aldus financieel directeur drs. H.W. Janssen.

In 1993 lanceerde Ohra deze polis, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Een deel van het gestorte geld zou belegd worden in jong geplante teakbomen van Flor y Fauna, een plantage die beheerd wordt door de Nederlander Ebe Huizinga. Gezien de stijgende vraag naar teakhout zouden in een periode van 20 jaar rendementen van 14 tot 18% per jaar mogelijk zijn. Ondanks veel kritiek van houtdeskundigen op het project namen ongeveer 10.000 cliënten de Teakwoodpolis in de hoop dit enorme rendement te maken.


Houtopbrengst
"Maar de teakprijzen zijn het afgelopen jaar gedaald en de houtopbrengst valt ook tegen. We hebben de zaak grondig onderzocht en de rendementsverwachting flink naar beneden bijgesteld. Bovendien is Flor y Fauna in een financiële impasse geraakt, waardoor herstructurering nodig is. Tussen ons en Flor y Fauna is daaromtrent een conflict gerezen. Alles bij elkaar vinden we nu dat belegging in deze teakplantage geen goede basis meer is voor levensverzekeringen", aldus Janssen.

De polishouders worden enkele alternatieven geboden. Zij kunnen tot 10 december hun teakwoodpolis omzetten in een polis die gekoppeld is aan de Ohra Groeiroute beleggingsfondsen. Ook kunnen zij hun polis afkopen, waarbij de eerste inleg plus alle betaalde premies worden terugbetaald. Voor beide alternatieven wordt dan nog een financiële tegemoetkoming gegeven die neerkomt op een jaarlijks rendement van 7,5% op het ingelegde bedrag. De Verzekeringskamer heeft dit goedgekeurd.

"Wie wil kan zijn teakwoodpolis voortzetten maar wij raden dit af," aldus Janssen, die overigens ontkent dat deze plotselinge ommezwaai te maken heeft met de de komende fusie van Ohra en Delta Lloyd. "De beslissing is geheel zelfstandig door Ohra genomen," zegt hij.

Voorzitter drs. R. Hilgersom van de Vereniging Consument en Geldzaken toont zich niet verrast. "De voorgespiegelde rendementen waren extreem hoog en wij hebben daar altijd voor gewaarschuwd. Maar de consument wordt altijd weer verblind door hebzucht en doet dan domme dingen. Overigens vind ik wel dat Ohra het netjes heeft opgelost. Het is flink om een fout te erkennen en meteen handelend op te treden. Maar ik denk wel dat het beleggen in teak door deze affaire voorbij is."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.