Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[CMG]
[Demon]
[Netaspect]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[BOL]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[Primafoon opent je wereld]
[Reaal]

VVD op bres voor
kleine ondernemers

Van onze parlementaire redactie - NIEUWEGEIN, maandag

VVD-leider Dijkstal wil opnieuw met PvdA en D66 gaan onderhandelen over de in zijn ogen onredelijke gevolgen voor kleine ondernemers van het nieuwe belastingplan voor de 21e eeuw.

De liberale voorman zei dat dit weekeinde tijdens een belastingbijeenkomst van zijn partij in Nieuwegein.

Volgens Dijkstal is vorig jaar bij de onderhandelingen over het regeerakkoord een 'onrechtvaardigheid' in het nieuwe belastingstelsel geslopen, waardoor deze groep in het nieuwe stelsel hard wordt getroffen.

"De verhoging van het belastingtarief voor ondernemers van 25 tot 30% valt ons zeer zwaar", zo stelde Dijkstal. "Daarom willen we met PvdA en D66 gaan praten om te kijken of we gedrieën tot een nieuwe afspraak kunnen komen."

PvdA-belastingwoordvoerder Bos liet in een reactie op de uitspraken van Dijkstal weten dat zijn partij best bereid is opnieuw te gaan praten. "Maar als we dat doen dan hebben wij natuurlijk ook nog wel wat wensen", zo stelt de sociaal-democraat, die onder meer de arbeidskorting graag verder wil verhogen en niet tevreden is met de huidige opzet van de vermogensrendementsbelasting.

D66-Kamerlid Giskes beaamt dat de gevolgen voor de ondernemers vorig jaar niet goed zijn ingeschat toen tot de verhoging van 25 tot 30% werd besloten. "Alle drie de partijen hebben dat toen niet goed onderkend, dus denk ik dat het goed is als we daar nog eens naar kijken."

Dijkstal vindt de belastingverhoging voor ondernemers vooral pijnlijk omdat het tarief twee jaar geleden al van 20 naar 25% is gestegen en het toptarief voor werknemers nu juist omlaag gaat van 60 naar 52%.

Veel ondernemers betalen straks in feite 54,5% belasting, ofwel meer dan deze 52%, omdat over de winst die zij aan zichzelf uitkeren eerst 35% vennootschapsbelasting is betaald en vervolgens wordt over het restant 30% geheven.

D66'er Giskes benadrukt dat een aanpassing van de plannen voor ondernemers niet al te veel geld hoeft te kosten, maar beseft zich tegelijk dat minister Zalm (Financiën) dit zoveel mogelijk binnen de beschikbare 5 miljard gulden in moet passen.

Voordat duidelijk is of de problemen van de ondernemers kunnen worden weggenomen zullen de bewindslieden bovendien eerst nog de door de Kamer gewenste verbetering voor de middeninkomens in de plannen moeten verwerken.

Zalm zelf gaf tijdens de bijeenkomst in Nieuwegein aan dat het niet makkelijk zal worden. "Financieel gezien moeten we met kleine riemen roeien, maar we zullen proberen de pijnpunten zoveel mogelijk te verlichten en goed naar de middeninkomens kijken", aldus Zalm, die de Kamer echter wel waarschuwde dat er voor hen geen 'ongelimiteerde speelruimte' is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.