Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
29 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]

"Bijbelse claim joden
op Israël blijkt fictief"

door Hans Kuitert - JERUZALEM, vrijdag

Na 70 jaar intensief archeologisch onderzoek naar de bijbels-joodse wortels in het 'Beloofde Land' wordt het fundament onder de joodse claims op Israël vandaag onderuitgehaald door een groep archeologen.

De groep, geleid door professor Zev Herzog van de universiteit van Tel Aviv, is tot de 'onomstotelijke' conclusie gekomen dat de bijbelse verhalen niet berusten op historische waarheid. Herzog publiceert de bevindingen vandaag in de Israëlische krant Ha'aretz.

De conclusie is gebaseerd op intensief bodemonderzoek in Israël en Palestina. Daar zijn geen bewijzen ontdekt voor de bijbelse verhalen en daarmee voor de joodse claims op het stamland van de Israëlieten, met Jeruzalem als praalstad van joods leven.

"De kinderen van Israël waren niet in Egypte, dwaalden niet door de woestijn, veroverden het land van Kanaän niet en werden niet opgedeeld in 12 stammen. Het verenigd koninkrijk van David en Solomon zoals beschreven in de bijbel, was in het beste geval niet veel meer dan een piepklein rijkje van mensen die in stamverband leefden", zei Herzog gisteren.

Al eerder is door individuele archeologen twijfel gezaaid over het waarheidsgehalte van de bijbel, met name over het ontwikkelingsniveau van de Israëlieten. Een archeoloog uit Tel Aviv, die liever anoniem blijft, kwam een paar jaar geleden tot die conclusie maar werd zo gepest door het rabbinaat en de zionistische beweging, dat hij zich in de VS vestigde.

Tien Geboden
Nu onderschrijven volgens Herzog de meeste Israëlische en buitenlandse archeologen die conclusie. Mozes leidde zijn volk niet door de woestijn en kon dus ook de Tien Geboden niet in ontvangst hebben genomen in de Sinaï-woestijn en koning David kan niet gelden als de grondlegger van Jeruzalem. Voor de joodse claim van eeuwigheid en ondeelbaarheid van Jeruzalem is volgens de archeologen geen rechtvaardiging te vinden.

Natuurlijk is de bijbel, met het Oude Testament als leidraad voor het jodendom, vooral een kwestie van geloof. De Israëlische archeologen hebben echter geen steen onaangeroerd gelaten om bewijzen te vinden. Wat zij aantroffen was juist een ontkenning.

Het joodse volk, de Israëlieten uit de bijbel, blijkt geen stedelijke organisatie te hebben nagelaten. Getuigen uit het verleden wijzen erop dat andere culturen uit de oudheid verantwoordelijk zijn geweest voor de staten en steden, waaronder Jeruzalem, die in de bijbel worden genoemd.

Ook in eerdere historische bijbelstudies is nadrukkelijk gesteld dat het 'heilig boek' tot stand is gekomen door overlevering, vaak eeuwen na de beschreven gebeurtenissen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.