&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
28 oktober 1999

Matiging

 

De grootste vakcentrale, de FNV, is bezig haar loonwensen voor volgend jaar op te schroeven. Ging de vakbond eerst nog uit van een cao-loonstijging van 3 procent, nu ligt dat hoger waarbij enkele FNV-bonden al een percentage van 4 in de mond hebben genomen.

Daarmee neemt de vakbeweging afscheid van de succesvolle loonmatiging van de laatste vijftien jaar die mede heeft geleid tot de schepping van honderdduizenden banen, tot een verbeterde concurrentiepositie en tot nieuwe investeringen.

Juist nu het buitenland de zegeningen van dat poldermodel ontdekt, wil de vakbeweging die hier ondermijnen. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker nu die wordt ingegeven doordat de top van het bedrijfsleven soms wat erg veel aan de eigen portemonnee heeft gedacht en omdat er een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten is.

Een generieke loonstijging die de inflatie verre te boven gaat, is spelen met vuur. Ze jaagt de inflatie aan, stuwt de kostprijzen en dus de concurrentieprijzen omhoog en vernietigt arbeidsplaatsen en dat is slecht als het weer eens minder gaat met de economie.

Hoge algemene loonstijgingen ogen aantrekkelijk voor werknemers, maar zijn het uiteindelijk niet. Loonstijgingen op maat waar die verantwoord zijn, liggen meer voor de hand.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Armslag

 

Het advies van de commissie-d'Hondt die een verruiming heeft aanbevolen van de bevoegdheden van de politie rond het Europees Kampioenschap voetbal volgend jaar, heeft geen genade gevonden in de ogen van de ministers Korthals (Justitie) en Peper (Binnenlandse Zaken).

De opvatting van de commissie dat uitgebreide observaties van supporters mogelijk moeten zijn, inclusief het afluisteren van mobiel telefoonverkeer en infiltratie van supportersgroepen, vindt Korthals te ver gaan. Volgens hem heeft de politie genoeg ruimte en is er geen sprake van te veel risico's.

Met zijn afwijzing is de minister op de verkeerde weg.

Het advies is bepaald niet lichtvaardig tot stand gekomen en is gebaseerd op de kennis van onder meer het openbaar ministerie en korpsbeheerders die al eerder met grote problemen zijn geconfronteerd.

In het nabije verleden hebben diverse ernstige ontsporingen plaatsgevonden waarbij de gevaren waren onderschat door gebrek aan informatie vooraf. Daaruit moet lering worden getrokken.

De politie heeft informatie nodig en de armslag om die kennis te vergaren.

Het gaat om niets minder dan goede garanties voor de openbare orde, om een prettig verloop van Euro 2000 en ook om de goede naam van ons land.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]