Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Tele2]
[BOL]
[V & L informatica]
[Oce]
[Topcarriere]
[NWI Officiele huizenkrant]

Wall Street klautert op

NEW YORK, donderdag

Een enorm rustig Wall Street werd gisteren aan het eind van de dag verrast met een flinke inhaalslag. Na een aanvankelijke daling van 40 punten een uur voor sluiting, slaagde de toonaangevende Dow Jones-index erin 92 punten hoger te sluiten op 10394,89.

"Wellicht is het ergste achter de rug en willen mensen weer gaan kopen", verklaart een handelaar de eindspurt. Terwijl de Dow het goed deed, moest Nasdaq 8,94 punten inleveren vanwege slechtlopende technologiefondsen. De beeldschermenbeurs sloot op 2802,49 punten.

IBM moest $1¾ inleveren en kwam uit op 93¾. "Het lijkt erop dat de slechte cijfers van internet-veilinghuis eBay hun weerslag hebben op de technologie-fondsen", gist een handelaar naar de oorzaak. Het greep beleggers naar de keel dat de uitgaven van eBay in het derde kwartaal veel hoger waren dan verwacht. Ook was de groei van de inkomsten teleurstellend. Het aandeel eBay zakte met $13¼ tot $138¾. "De aandelen in deze sector zijn heel duur. Als iets niet aan de verwachting van de beleggers voldoet wordt dit zwaar afgestraft," verduidelijkt de handelaar.

De aandelenmarkt kreeg een klein zetje in de rug door een rapport van het Ministerie van Handel, waaruit bleek dat grote orders van Amerikaanse fabrikanten in de maand september met 1,3% zijn gedaald naar ruim $204 miljard. Het was niet alleen het bewijs voor de eerste daling in vijf maanden, maar lag ook nog eens sterk onder de verwachting van een daling met 0,4% van analisten.

Deze relatief diepe val kan betekenen dat het groeitempo van de Amerikaanse economie afzwakt en angst voor inflatie met een zeer waarschijnlijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (FED) niet nodig is. Hoewel deze angsten van beleggers even de kop in werden gedrukt, bleven zij reikhalzend uitkijken naar de belangrijkere data die vandaag verschijnen. Deze vormen een veel belangrijker graadmeter voor een eventuele renteverhoging op de eerstvolgende FED-bijeenkomst op 16 november.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.