Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Oce]
[V & L informatica]
[Topcarriere]
[BOL]
[Tele2]

Uitzendbureaus starten
reïntegratie-afdeling

door Mirjam Brinks - BADHOEVEDORP, donderdag

Terwijl de politiek nog volop discussieert over het nieuwe model voor de sociale zekerheid in Nederland, bereidt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zich al voor op het nieuwe stelsel sociale zekerheid. "Wij adviseren onze leden zo snel mogelijk een reïntegratie-afdeling op te zetten om zo als uitvoerder mee te kunnen dingen naar de herplaatsing van wao'ers", zegt ABU-voorzitter Hans Kamps.

Inmiddels heeft de overkoepelende organisatie van de uitzendbureaus in ons land al contact gezocht met het ministerie van Sociale Zaken over het instellen van een Taskforce Reïntegratie. "Op deze manier kunnen uitzendondernemingen actief meespelen in de strijd om de reïntegratie van werkzoekenden en arbeidsgehandicapten", meent Kamps.

Gezien de actieve rol die de ABU denkt te kunnen spelen in het nieuwe sociale zekerheidsmodel en de maatregelen die hier nu al voor getroffen worden, lijkt de ondernemersorganisatie te verwachten dat het kabinet begin volgende maand kiest voor het inmiddels veel besproken model met een mono-uvi. Kamps: "Ik denk inderdaad dat het die kant op gaat en dat hierdoor de marktwerking waar altijd over is gesproken, sneuvelt."

"Privatisering betekent immers niet automatisch dat de problemen zijn opgelost. Kijk maar eens naar de ziektewet. Nog steeds stromen heel veel mensen via de ziektewet naar de wao; en hier was zeker niet op gerekend", aldus de ABU-voorzitter.

Kamps is het dan ook zeker niet eens met Willem Dercksen, zijn opvolger bij het Bureau voor Economische Argumentatie van KPMG, die onlangs in deze krant zei bij een mono-uvi te vrezen voor een toename van het aantal wao'ers. "Natuurlijk betekent hoe meer uitkeringen hoe meer werk voor de uitvoeringsinstelling. Maar, doordat de uvi zich straks alleen nog maar mag bezighouden met claimbeoordeling en het uitbetalen van de uitkering en dus niet met reïntegratie voorzie ik hier geen problemen."

"Sterker nog, de lacune die ontstaat door één centrale uvi wordt opgevangen door de werkgevers en collectiviteiten van bedrijven, aangesloten bij sectorraden. Deze private opdrachtgevers kunnen straks kiezen uit een groot aantal uitvoerders zoals de uitzendbureaus, banken en verzekeraars. Hierdoor strijden de verschillende uitvoerders om de opdrachten en zal het aantal wao'ers juist afnemen", verwacht de ABU-voorman.

Iedereen in deze private tak heeft er immers belang bij om zoveel mogelijk arbeidsgehandicapten te laten doorstromen in een baan. Kamps verwacht tevens dat hierdoor de samenwerking tussen uitzendorganisaties, straks met een eigen reïntegratiebedrijf, en zorgverzekeraars veel groter wordt.

FNV-voorzitter L. de Waal heeft tijdens het najaarsoverleg deze week nogmaals zijn ongerustheid geuit over dit nieuwe model voor de sociale zekerheid. Onlangs dreigde de FNV uit alle instituties van sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid te stappen als het vermeende plan inderdaad doorgaat en alle verantwoordelijkheid om wao'ers en ww'ers aan een nieuwe baan te helpen bij de werkgevers komt te liggen.

"Minister De Vries (Sociale Zaken) heeft daarna warme woorden gesproken over de rol van de sociale partners. Toch ben ik niet gerustgesteld", zegt De Waal, die deze rol eerst wettelijk verankerd wil zien.

Tot op dit moment is het nog steeds onduidelijk wanneer het kabinet daadwerkelijk met het definitieve model naar buiten treedt. De uitvoeringsinstanties rekenen erop dat er begin november duidelijkheid zal zijn. Een andere betrouwbare bron laat echter weten dat het uiteindelijke model pas in december bekend is. Navraag bij het ministerie leert dat er in ieder geval voor de kerst één model wordt gepresenteerd.

FOTO: MARTIN MOOIJ






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.