Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Tele2]
[BOL]
[Oce]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Topcarriere]

Marktwerking levert
veel extra banen op

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

De forse verbetering van de marktwerking en concurrentie in Nederland heeft ons land de afgelopen vijftien jaar maar liefst 200.000 extra banen opgeleverd en een extra groei van het nationaal-inkomen met een extra 10%.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) maakte deze cijfers gisteren bekend tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer, waar verschillende partijen een dag eerder de nodige vraagtekens bij het volop doorzetten van marktwerking hadden geplaatst.

Jorritsma benadrukte dat marktwerking geen dogma is, maar dat meer concurrentie wel van groot belang is voor de economie. "Het blijft echter altijd maatwerk en geen confectie." Naast de extra werkgelegenheid somde de bewindsvrouw gisteren een lange lijst op van al het goeds dat marktwerking Nederland tot dusverre heeft gebracht.

"Zo heeft meer marktwerking bij advocaten burgers en bedrijven 70 miljoen gulden voordeel opgeleverd en zijn de minimumtarieven bij notarissen met 10 tot 20% gedaald."

"De ruimere winkeltijden hebben daar 7000 extra banen opgeleverd, terwijl meer concurrentie bij het ophalen van vuilnis een huishouden nu al 60 tot 80 gulden per jaar scheelt", aldus Jorritsma.

Hoewel de liberalisering van de elektriciteitssector alleen nog voor bedrijven geldt levert dit hier ook al fraaie resultaten op. "Zo bespaart Hoogovens al 33% op de stroomrekening", aldus de bewindsvrouw, die ook wees naar de fors lagere subsidies die de overheid betaalt nu een aantal spoor- en buslijnen zijn uitbesteed aan particuliere bedrijven.

"Daarnaast levert de steeds vrijere telefoniemarkt consumenten gemiddeld al 80 gulden per jaar op en een kleine ondernemer zo'n 600 gulden. Ook is de versoepelde vestigingswet jaarlijks goed voor zeker 1200 nieuwe ondernemers en zijn de heffingen van de Kamers van Koophandel fors gedaald."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.