Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[V & L informatica]
[Tele2]
[Oce]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Topcarriere]

Energie opwekken uit kippenmest

ZEVENHUIZEN, donderdag

Energiecentrales kunnen de uitstoot van kooldioxide (CO2) en andere stoffen verminderen door kippenmest te gaan verbranden. Komende week start een eerste proef in de centrale op de Maasvlakte.

Voor de kippenhouders is verbranding een mogelijkheid voor hun mestafzet. Als alle proeven slagen kan op de Maasvlakte jaarlijks bijna 30.000 ton kippenmest worden verstookt, stelt secretaris J. Scholten van Mestbureau West. Dit is enkele procenten van het landelijk totaal. Dit kan nog flink toenemen als andere centrales energie gaan opwekken met kippenmest. De kippenhouders kunnen op den duur stroom van de centrales afnemen. Zo ontstaat volgens Scholten een kringloop.

Verbranding is mogelijk omdat het bodemstrooisel met kippenmest vrij droog is. Komende week test de centrale op de Maasvlakte of de mest zich met steenkolen laat mengen. Als dat slaagt, worden daarna een half jaar stookproeven gedaan om na te gaan welke stoffen vrijkomen bij verbranding van mest met steenkolen.

De verwachting is dat minder van het broeikasgas CO2 vrijkomt dan bij de stook van steenkolen. Ook de uitstoot van andere gassen zou beperkter kunnen zijn, verwacht Scholten. Dat zou al zijn gebleken in Engeland, waar drie centrales geheel op kippenmest draaien. Ook in België en Frankrijk lopen gesprekken over het verbranden van pluimveemest in centrales.

Voor de kippenhouders is verbranding vooralsnog niet goedkoper dan andere vormen van mestafzet. Ze willen volgens Scholten meewerken met de doelstelling om een positieve emissiewaarde te bereiken. "De overheid heeft duidelijk gesteld dat we toe moeten naar een verantwoorde mestafzet. Ik denk dat dit een hele goede richting is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.