Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Oce]
[Tele2]
[BOL]

ECB moet eigen
voorspellingen
openbaar maken

Van onze correspondent - FRANKFURT, donderdag

De Europese Centrale Bank hoeft het stemgedrag van de bestuursleden over het wel of niet verhogen van de rente niet openbaar te maken, maar de ECB moet wel haar eigen macro-economische voorspellingen gaan publiceren. Hierdoor kunnen de financiële markten een betere inschatting maken van het rentebeleid dat de ECB voorstaat.

Dat bleek gisteren na een stemming in het europarlement over een motie van de Liberalen, die wilden dat vanaf 2001 de ECB het stemgedrag van de afzonderlijke eurolanden in het ECB-bestuur openbaar zou maken. ECB-president Duisenberg was hier fel tegen omdat de leden hierdoor beperkt zouden worden in hun vrije meningsuiting. Immers, het eigen parlement kan dan te hoop lopen tegen de president van de nationale centrale bank, die onafhankelijk behoort te kunnen opereren.

De liberale motie haalde het dan ook niet met 397 stemmen tegen, 147 stemmen voor en zes onthoudingen. Maar het parlement stemde wel voor andere onderdelen van het rapport dat was voorbereid door de Britse liberaal Christopher Huhne en dat erop aandrong dat de ECB haar macro-economische voorspellingen openbaar gaat maken. Duisenberg had afgelopen dinsdag al toegezegd dat de ECB "ergens in de loop van volgend jaar" die voorspellingen openbaar zal gaan maken. In die voorspellingen zal echter niet op individuele landen worden ingegaan, omdat daardoor het algemene beeld verstoord kan worden.

Volgens Duisenberg komt de ECB al heel dicht in de buurt van wat het Europarlement wil door de maandelijkse persconferenties en maandrapporten over de economische toestand in de eurozone.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.